Astronauti se počastili poznatim meksičkim specijalitetom s posebnim "svemirskim" dodatkom

Zbog života u uvjetima bez gravitacije astronauti gube osjećaj mirisa i okusa. Stoga im je začinjena hrana omiljena.

Hina | 05.11.2021. / 09:29 komentari
Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U sklopu istraživanja provedenog na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), NASA-ini su se astronauti prošli vikend počastili tacosima s preljevom od zelenih čili papričica uzgojenih na postaji, piše Business Insider.

tri vijesti o kojima se priča Vrijeme na Zemlji, ilustracija zemlja je poludjela Znanstvenici upozoravaju: Dolazi dan kakav čovječanstvo još nije doživjelo Protuzračni sustav Raven 70 posto učinkovitosti VIDEO Pogledajte protuzračni sustav koji su Britanci u 3 mjeseca sklepali za Ukrajinu i koji skida ruske dronove kao muhe s neba Kineski hipersonični projektili "Kill web" Amerikanci paničare jer Kina ima sustav za ciljanje zbog kojeg američke snage nisu sigurne ni na "sigurnoj" udaljenosti

Sjeme zelenih čili papričica na ISS je dopremljeno još u lipnju, u sklopu NASA-ina eksperimenta koji se odvija pod nazivom Plant Habitat-04, a svrha mu je ustanoviti koju je hranu moguće uzgojiti u svemiru.

Eksperiment bi trebao pridonijeti utvrđivanju potencijalnih izvora hrane kada započne uspostavljanje stalnih baza na Mjesecu i Marsu. NASA ističe da su ljute papričice tek dio većega plana čiji je krajnji cilj povećati broj prehrambenih namirnica koje će astronauti uspjeti uzgojiti u svemiru za vrijeme predstojećih misija.

 

 

U lipnju je na ISS stiglo 48 sjemenki koje su potom smještene u Advanced Plant Habitat veličine mikrovalne pećnice.

Uzgoj ove vrste povrća mogao bi pomoći znanstvenicima da saznaju više o "interakcijama biljaka i mikroba“ u svemiru, stoji u službenom priopćenju.

Za razliku od nekih drugih kultura koje su astronauti dosad uzgajali, poput rotkvica i salate, čili papričice zahtijevaju više vremena za klijanje i za konačno sazrijevanje plodova, rekli su iz NASA-e.

I nakon četiri mjeseca astronauti su konačno uživali u plodovima svoga rada, no prethodno su prikupili podatke o uzgojenim plodovima, a tacose su pripravili od govedine, rajčica, artičoka i ljutih papričica, rekla je NASA-ina astronautkinja Megan McArthur. Dodala je da su ona i kolege nakon kušanja papričica morali ispuniti anketni listić o kvaliteti hrane.

NASA smatra da uzgoj hrane u svemiru ima logističke prednosti u odnosu na opskrbu ISS-a pakiranim namirnicama koje stižu sa Zemlje te da bi uzgoj 'svemirskih usjeva' mogao imati brojne psihološke dobrobiti za posadu.

Naime, pakirane namirnice s vremenom gube na kvaliteti, smanjuje im se hranjivost, kao i sastojci poput vitamina C i K, a upravo ljute papričice sadrže nekoliko esencijalnih sastojaka, bogate su vitaminom C te daju raznovrsnost meniju posade na ISS-u.

Zbog života u uvjetima bez gravitacije astronauti gube osjećaj mirisa i okusa. Stoga im je začinjena hrana omiljena.

Izazov je nahraniti posadu u niskoj orbiti Zemlje, a zatim istraživače održati na životu tijekom predstojećih misija izvan niske Zemljine orbite do odredišta, uključujući i Mjesec, u sklopu programa Artemis i na kraju do Marsa, rekao je Matt Romeyn, glavni istraživač NASA-ina eksperimenta Plant Habitat-04, dodavši da je eksperiment ograničen zbog usjeva kojima nije potrebno skladištenje niti opsežnija obrada.

Vezane vijesti