Blockchain kao garancija povratka u normalan život?

Platforma koja koristi blockchain tehnologiju za provjeru istinitosti podataka vezanih uz cijepljenje protiv COVID-19 već se testira u nekim državama.

Martina Čizmić | 24.02.2021. / 12:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Kako je diljem svijeta započelo cijepljenje protiv COVID-19, tako se počelo i postavljati pitanje potencijalnih "COVID putovnica" odnosno posebnog tretmana za one koji su cijepljeni. Neke zemlje odlučile su se na izdavanje posebnih potvrda kojima garantiraju da je vlasnik potvrde cijepljen, druge upisuju dodatne informacije u putovnice. No, problem je što se takve potvrde ili zapisi mogu krivotvoriti jer ih je teško pojedinačno provjeravati.

I hrvatska je policija otkrivala brojne krivotvorene PCR testove, i to najčešće kod putnika koji su dolazili iz Srbije ili BiH.

Stoga ne iznenađuje što su tehnološke tvrtke odlučile ponuditi tehnološko rješenje koje, ne samo da bi moglo olakšati provjeru identiteta putnika (u npr. međunarodnom prometu) već i garantirati da su podaci koje taj putnik prezentira - točni.

IBM je tako razvio svoju platformu Digital Health Pass koja se temelji na blockchain tehnologiji i, kako su istaknuli na prezentaciji, može biti upotrebljena ne samo u međunarodnom prometu, već i u organizaciji različitih velikih događanja, pa čak i za poslodavce koji moraju voditi računa o velikom broju zaposlenika koji se postupno vraćaju u urede.

O čemu se zapravo radi? Digitial Health Pass platforma je koja s jedne strane ima izdavatelje certifikata (zdravstvene ustanove, laboratorije, centre za testiranja ili cijepljenja) te s druge strane tijela i tvrtke koje provjeravaju istinitost tih certifikata. Provjeravanje se obavlja upravo zahvaljujući blockchain tehnologiji, bez ikakve razmjene podataka ili otkrivanja nečijih privatnih podataka. Ono što treba istaknuti je da u cijelom procesu zapravo pojedinac, odnosno cijepljena osoba, kontroliraju koliko će njihovih privatnih podataka netko od ovlaštenih moći vidjeti i u kojem trenutku.

Dr. Marko Vukolić jednostavno je objasnio kako cijeli sustav funkcionira. Rekao je kako npr. zdravstvena ustanova u kojoj se netko cijepi protiv COVID-19, može izdati digitalni ili papirnati certifikat s QR kodom. Prilikom provjere, osoba pokazuje taj QR kod (koji može biti pohranjen u aplikaciji na pametnom telefonu ili, za one koji ih nemaju ili ne koriste, u papirnatom obliku kao potvrda) ovlaštenoj osobi u tijelu i tvrtki koja se registrirala za provjeravanje QR kodova. Ovlaštena osoba skenira QR kod vlastitim uređajem na kojem je instalirana aplikacija za provjeru. U tom trenutku podaci iz QR kod provjeravaju se i na zaslonu uređaja odmah se pokazuje jesu li podaci ažurni i točni.

Za korisnika je cijeli proces izuzetno jednostavan i lagan, iako se u pozadini koristi nova tehnologija, decentralizirana identifikacijska arhitektura te w3c otvoreni standard.

Za razliku od tradicionalnih rješenja koja podrazumijevaju razmjenu podataka između organizacija i pohranu tih podataka, kod decentralizirane arhitekture, pojedinac postaje aktivni sudionik te odlučuje koji će podaci biti vidljivi, kome i kako će se koristiti, pojasnio je dr. Vukolić te napomenuo kako je glavna prednost ovog rješenja što se nikakvi osobni podaci ne pohranjuju na blockchain mreži. Privatni podaci su uvijek kod osobe koja je njihov vlasnik i koja sama odlučuje što će od tih podataka učiniti vidljivima. Tako će zdravstvenom radniku omogućiti pristup svojoj povijesti bolesti i povijesti cijepljenja, dok će graničnom policajcu omogućiti pristup samo do potvrde o cijepljenju i svog imena, prezimena i broja putovnice.

Da ideja o korištenju blockchaina za vođenje takve vrste evidencije nije nova, potvrdio je i sam dr. Vukolić koji je istaknuo kako se ideja o osmišljavanju ovakvog rješenja, temeljenog na blockchain tehnologiji, rodila još prije godinu dana, kad je pandemija tek bila na početku.

Iako uvođenje ovakve tehnologije sa sobom donosi i određene izazove poput uključivanja različitih tijela, organizacija i agencija u sustav te usklađivanje sustava u različim zemljama, kako bi se Digital Health Pass mogao koristiti i u međunarodnom prometu, dr. Vukolić je uvjeren da ima potencijala i za daljnji razvoj.

Otkrio je kako već neke zemlje i tvrtke testiraju i koriste ovaj sustav. No, nije mogao otkriti koje su to zemlje i hoće li taj sustav u konačnici i biti u primjeni.

S obzirom na to da sve više zemalja najavljuje uvođenje određenih prednosti za osobe koje su cijepljene i negativne na zarazu koronavirusom, čini se kako bi rješenje temeljeno na blockchainu moglo biti dobar odabir koji će uvesti blockchain tehnologiju u naše svakodnevnice.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti