Britanac želi prekopati između 300 i 400 tisuća tona smeća kako bi pronašao tvrdi disk s više od 2 milijarde kuna

Kada je 2013. godine slučajno bacio tvrdi disk, James Howells napravio je najveću pogrešku u svom životu jer se na njemu nalazi bitcoin novčanik u kojem su pohranjene kriptovalute u vrijednosti od oko 275 milijuna funti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.07.2021. / 12:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Britanca Jamesa Howellsa od velikog, ali zaista velikog bogatstva (mislimo na cifru koja je, kada je preračunamo u hrvatsku valutu, veća od 2 milijarde kuna), dijeli samo jedna sitnica - da se dokopa tvrdog diska koji je prije više godina završio na velikom deponiju smeća. O njemu su već pisali brojni svjetski mediji jer se na tom disku koji je bacio nalazi bitcoin novčanik na kojem su pohranjeni bitcoini čija vrijednost iznosi oko 275 milijuna funti, barem prema posljednjoj vrijednosti te kriptovalute.

Policija Racija zbog sumnje na uzgoj marihuane dobila neočekivani rasplet: Policajci ostali šokirani onim što su pronašli

S obzirom na to da je u igri mnogo novca, Howells ne želi odustati od potrage, iako se ne čini da baš ima puno izgleda da pronađe disk. Naime, prema njegovim izračunima do kojih je došao proučavanjem fotografija iz zraka i razgovora s brojnim stručnjacima - od inženjera do stručnjaka za okoliš, vjeruje da bi trebao prekopati između 300 i 400 tisuća tona smeća na području od oko 200 metara, pri čemu vjeruje da bi disk mogao biti na dubini od oko 15 metara.

Vjeruje kako bi ga uspio pronaći tijekom jedne godine, pri čemu namjerava koristiti tehnologiju baziranu na umjetnoj inteligenciji koja je vrijedna oko 600 tisuća funti, strojeve za skeniranje koji mogu pronaći uređaje veličine izgubljenog hard diska te druge alate. No kopanje po 300 do 400 tisuća tona smeća nije jedino što ga može spriječiti u nastojanju da se dokopa diska i obogati, već je problem što bi mu za to trebala i posebna dozvola gradskog vijeća u Newportu u Walesu.

Slika nije dostupna Hakeri ostali bez novca: FBI zaplijenio kriptovalute kojima je plaćena otkupnina za podatke Colonial Pipelinea

Tu je dozvolu zatražio te im je ponudio veliku svotu novca - naravno, u slučaju da pronađe disk, no ponuda je glatko odbijena. Njegova ponuda teška je 55 milijuna funti, no naravno da im ne može jamčiti da će pronaći disk i onda im isplatiti novac. Sam proces pretrage, koji bi uključivao kopanje po deponiju, pažljiv odvoz i pohranu otpada mogao bi iznositi milijune funti te je jasno da si grad takav rizik ne može priuštiti. Čak i da nekim čudom uspiju pronaći disk, pitanje je bi li, nakon što je 2013. završio na otpadu, i dalje radio i bi li se podaci s njega mogli spasiti.

Izvor: Mirror
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti