Hakeri ostali bez novca: FBI zaplijenio kriptovalute kojima je plaćena otkupnina za podatke Colonial Pipelinea

Colonial Pipeline platio je hakerima približno 5 milijuna dolara u kriptovaluti kako bi dobio pristup svojoj mreži nakon napada, a u međuvremenu je vrijednost bitcoina pala na 34 tisuće dolara u posljednjim tjednima.

Hina | 08.06.2021. / 08:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američko ministarstvo pravosuđa zaplijenilo je hakerima 2,3 milijuna dolara u kriptovalutama, većinu iznosa otkupnine koju je tvrtka Colonial Pipeline, vlasnik najvećeg naftovoda u SAD-u, platila nakon kibernetičkog napada u svibnju.

Istražitelji su pronašli i zaplijenili 63,7 bitcoina koji sada vrijede 2,3 milijuna dolara, čime je vraćena većina otkupnine, kazala je u ponedjeljak zamjenica državnog odvjetnika Lisa Monaco.

Radi se o otkupnini koju je tvrtka Colonial Pipeline u svibnju platila hakerima koji su napali njihov sustav i isključili naftovod, što je dovelo do masovne nestašice benzina na istočnoj obali SAD-a.

FBI se u istrazi domogao privatnog ključa kojim je pristupio bitcoin računu na koji je otišla većina uplaćene otkupnine, no nije jasno kako je FBI dobio pristup tom ključu. Sud u San Franciscu odobrio je zapljenu sredstava.

Hakerski je napad prema FBI-ju izvela kibernetička kriminalna grupa DarkSide bazirana u Rusiji. Colonial Pipeline platio je hakerima približno 5 milijuna dolara u kriptovaluti kako bi dobio pristup svojoj mreži nakon napada, a u međuvremenu je vrijednost bitcoina pala na 34 tisuće dolara u posljednjim tjednima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti