Čipiralo ih: Kineski vojnici dobili identifikacijske pločice s barkodom i ugrađenim mikročipom

Vojnici Kineske narodnooslobodilačke vojske (PLA) dobili su prvu pošiljku najmodernijih identifikacijskih vojnih pločica, koje se još popularno nazivaju i "dog tags". Te nove pločice imaju na sebi barkodove, ali sadrže i čipove s podacima o svakom pojedinom vojniku.

Branimir Vorša | 05.02.2021. / 15:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pripadnici PLA bojne smještene na zapadu regije Xinjiang prvi su nedavno dobili najmodernije vojne identifikacijske pločice, u sklopu napora kineske vlade za modernizacijom svoje vojske i pružanja bolje zaštite i potpore njezinim vojnicima, izvjestila je kineska državna televizija CCTV.

U video prezentaciji koju je prikazala i CCTV otkriveno je da su te nove vojne identifikacijske pločice ne samo otporne na toplinu i eksplozije, već da u sebi sadrže i digitalne tehnologije poput barkoda i mikročipa.

Skeniranjem barkoda mogu se dobiti detaljne informacije o samom vojniku, a u jednoj od te dvije pločice nalazi se i mikročip, u koji su pohranjeni dodatni podaci o vojniku, poput otiska prstiju, povijest alergija, povijest ozljeda i slično.

Kineskim vojsnicima nove identifikacijske pločice mogu poslužiti i za pristup medicinskim ustanovama, catering službama te javnom transportu u svakodnevnom životu, ističu kineski mediji.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti