Europski parlament glasa o neutralnom internetu

U utorak, 27. listopada, zastupnici u Europskom parlamentu glasat će o novim zakonima

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 26.10.2015. / 16:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Vrlo vjerojatno je sama ideja o neutralnosti interneta zapravo klasična utopija, ali opet je glasanje u Europskom parlamentu, koje je zakazano za utorak 27. listopada od iznimne važnosti. Jer, novi paket zakonskih regulativa morao bi, ukoliko bude usvojen, postati obavezan za sve zemlje članice Europske unije, pa tako naravno i Hrvatsku. Iako možda izgleda kako se radi o prilično banalnom glasovanju, u praksi i nije baš tako, jer ovisno o zakonima i amandmanima telekom operateri i ostali davatelji usluga pristupa internetu će morati provoditi mjere. Barem u teoriji, ako već praksu prilagođavaju "tajnim silama" kako to vrlo često navode teoretičari zavjere...

Na web stranici Save the Internet  napominju važnost pritiska na EU i EP kako bi se izglasali "pravedni zakoni za neutralni internet jednoako dostupan svima". Istaknuli su četiri najvažnije točke koje se odnose na prevenciju mrežne diskriminacije, tretiranje cjelokupnog internet prometa jednako, slobodu korištenja interneta i upravljanje zagušenjima mrežnog prometa. Po navodima autora web stranice ovo su, barem deklarativno, jamstva da će internet ostati neutralan, ako je to uopće moguće u praksi. Ipak, isplati se pokušati napraviti demokratski pritisak na zakonodavna tijela EU kao bi se ostavila otvorena mogućnost kontrole onih koji kontroliraju - internet. 

Preporuka je i da se kontaktira svojeg predstavnika u Europskoj uniji, odnosno Europskom parlamentu kako bi bio dodatno upozoren, uvjetno rečeno, na važnost ovog glasovanja, pa ako ih želite kontaktirati podatke možete pronaći ovdje. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti