Huawei ulazi na hrvatsko tržište prijenosnih računala s 5 različitih modela

Ime Huawei obično se povezuje uz pametne telefone, a odsad su na hrvatskom tržištu dostupni i s prijenosnim računalima.

Martina Čizmić | 20.07.2020. / 10:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pandemija koronavirusa natjerala je ljude da rade i uče od kuće. To je ujedno značilo da umjesto jednog računala u kućanstvu odjednom postoji potreba za njih nekoliko. Stoga ne iznenađuje da je i potražnja za računalima, pogotovo onim prijenosnima, porasla tijekom posljednjih nekoliko mjeseci. 

Iako smo se (više-manje) vratili u novo normalno, činjenica je da ne znamo kako će školovanje i rad izgledati ove jeseni i zime. No znamo da će svi oni koji budu u lovu na novo računalo ovog ljeta i jeseni moći odabrati i Huaweijeva računala. 

Ova kineska tvrtka, koja je najpoznatija po proizvodnji pametnih telefona i telekomunikacijske opreme, već godinama proizvodi i prijenosna računala, a od danas su ona dostupna i u Hrvatskoj. 

Tržište je prilično zasićeno, ali interes postoji. Laptopi su bili kompletno rasprodani zbog koronavirusa jer su ljudi radili od kuće. Bio je ogroman interes. Mislim da time možemo osvojiti tržište i bez korone. Idemo s nekoliko modela, a bit će ih vjerojatno još u budućnosti. Najviše ciljamo poslovnjake - mali i srednji poslovni korisnici i obitelji, objasnio nam je odluku o ulasku na tržište prijenosnih računala Norman Mueller, direktor marketinga Huaweija za Hrvatsku i Sloveniju.

Na hrvatskom tržištu dostupno je nekoliko modela serije MateBook - X Pro, 13, D14 i D15, koji imaju različite performanse, a onda i spadaju u različit cjenovni razred. 

Računala dolaze s predinstaliranim operativnim sustavom Windows 10, ali i opcijom Huawei Share, koja omogućuje dijeljenje sadržaja i ekrana između Huaweijeva pametnog telefona i računala jednim dodirom. 

Sve dostupne modele karakterizira metalno kućište i relativno mala težina.

MateBook X Pro 2020 najjače je računalo iz Huaweija koje je trenutačno dostupno na hrvatskom tržištu. Opremljen je Intelovim procesorom 10. generacije i NVIDIA grafičkom karticom GeForce MX250. Osim toga dolazi s 16 GB radne memorije i 1 TB prostora za pohranu na NVMe PCIe SSD disku. Ultra FullView zaslon prekriva 91% površine, uz omjer stranica od 3:2. Dijagonala Ultra FullView zaslona iznosi 13,9 inča, dok LTPS matrica pri 3K rezoluciji (3000 x 2000) podržava 100 % sRGB spektar boja.

Kako bi sve to ostalo na radnoj temperaturi, brine se ventilator Huawei Shark Fin 2.0 u obliku slova S. Zanimljivo, Huawei je odlučio svoje laptope puniti pomoću punjača Type-C snage 65W za brzo punjenje. Istim punjačem mogu se puniti i ostali Huaweijevi proizvodi, što olakšava pakiranje, pogotovo na putovanjima. Dostupan je po cijeni od 15.559 kuna.

Osim MateBook X Pro, na tržištu su dostupna i dva jeftinija uređaja - Huawei MateBook D 14 i D 15. Glavna je razlika između tih dvaju uređaja u veličini dijagonale zaslona (14 i 15,6 inča) te debljini rubova FullView zaslona (4,8 i 5,3 mm). Ispod anti-glare premaza smješteni su IPS zasloni omjera stranica 16:9 FullHD rezolucije (1920 x 1080 piksela) i dolaze s TUV Rheinland certifikatom niske emisije štetne plave svjetlosti s ciljem zaštite očiju korisnika.

Pokreću ih AMD-ovi četverojezgreni Ryzen 5 3500U procesori u kombinaciji s  Radeon Vega 8 grafikom i 8 GB odnosno 16 GB DDR4 memorije te SSD diskom. Dostupni su po cijeni od 4999 kuna za D15, odnosno 5399 kuna za D14.

Najmanje prijenosno računalo iz ove serije je Huawei MateBook 13 2020. Dolazi s 2K FullView zaslonom osjetljivim na dodir i omjerom slike 3:2. Sa samo 1,3 kilograma i kućištu od aluminija, veoma je lagan i prenosiv. Pokreće ga 10. generacija Intelovih procesora i GeForce grafika, 16 GB radne memorije i 521 GB PCIe SSD pohrane. Iako mu je baterija nešto slabija od drugih računala iz serije (41,7 Wh u odnosu na 65Wh), omogućuje autonomiju dulju od 11 sati, uz Quick Charge punjenje koje traje veoma kratko. 

MateBook 13 2020 u Hrvatskoj će biti dostupan u dvije inačice te ovisno o konfiguraciji njegova cijena iznosi 7499 odnosno 9999 kuna. 

Iz Huaweija su istaknuli kako su prijenosna računala dostupna putem njihovih ovlaštenih partnera, a za prve kupce pripremili su i posebne pogodnosti. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti