Još jedan uspjeh za Muska: Dokazao je da njegov "ekspres-lonac" može letjeti

Ovo je prvi put da je ova SpaceX-ova raketa uspjela ostvariti toliku visinu i sretno se spustiti natrag na lansirnu površinu.

Martina Čizmić | 06.08.2020. / 09:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Elon Musk samo niže uspjehe posljednjih mjeseci. Nakon što je njegova tvrtka SpaceX uspješno poslala i vratila astronaute s Međunarodne svemirske postaje te se tako upisala u povijest kao prva privatna tvrtka kojoj je to pošlo za rukom, napravili su i velik korak prema ostvarenju Muskova sna - odlasku na Mars.

Starship Za Muska nema odmora: Lansiranje na ISS je prošlost, vrijeme je za nove revolucionarne prioritete

Slika nije dostupna Još jedan propali pokušaj: Pogledajte spektakularnu eksploziju Muskove letjelice Starship

Tako je SpaceX uspješno lansirao, održao u zraku i spustio rani prototip njegove rakete Starship-Super Heavy u Teksasu. Eksperimentalni "skok", kako ga nazivaju u SpaceX-u, poslao je raketu kojoj tepaju "ekspres-lonac" i "silos za žito", visoku 16 katova, oko 150 metara u zrak, zadržao ju tamo nešto manje od minute i potom ju sigurno spustio natrag.

Mars izgleda sve bliže, objavio je Musk nakon uspješnog "skoka".

Kasnije je objavio i kako će Starshipov sljedeći prototip imati nešto dulje "noge" za slijetanje, odnosno da će u budućnosti biti još viši i širi, ali "sposoban slijetati na neravnu površinu i sam se izravnati.

SpaceX je dosad napravio nekoliko Starship prototipova kojima su testirane različite komponente rakete. Neke s više, a neke s manje uspjeha, ali svaki je pokušaj otkrio nešto novo ekipi vezano za samu raketu. Musk je u nekoliko navrata isticao da ono što nauče sa svakim propalim pokušajem implementiraju u buduće prototipe.

No ovo je prvi put da je ova raketa uspjela ostvariti toliku visinu i sretno se spustiti natrag na lansirnu površinu.

Iako će još potrajati dok Starship ne poleti do Zemljine orbite ili čak i dalje, Musk je optimističan. Nada se da bi Starship već 2022. mogao letjeti na prvoj teretnoj misiji prema Marsu, odvesti privatnu posadu do Mjeseca 2023., pa čak i do Marsa 2024. godine. Da bi to uspio, prvo mora dokazati da Starship može letjeti i sigurno sletjeti s više od 150 metara.

 Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti