Još jedan propali pokušaj: Pogledajte spektakularnu eksploziju Muskove letjelice Starship

Iz SpaceX-a se još nisu službeno oglasili o tome što se točno dogodilo, ali video govori sam za sebe.

Martina Čizmić | 30.05.2020. / 10:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok Elon Musk i ekipa iz SpaceX-a čekaju da im se nebo iznad Floride smiluje kako bi na raketi Falcon 9 poslali kapsulu Crew Dragon s dvojicom američkih astronauta prema Međunarodnoj svemirskoj postaji, svoju su pozornost usmjerili na drugi SpaceX-ov projekt.

Slika nije dostupna Vrijeme je sve pokvarilo: Američki astronauti nisu poletjeli s američkog tla, sve je moralo biti odgođeno

Letjelica Starship (koja podsjeća na ekspres lonac) i koja bi trebala biti temelj za ostvarivanje Muskovog sna o letu do Marsa, prolazi nove testove u SpaceX-ovoj bazi u Teksasu.

Testiranje koje se održalo u petak trebalo je testirati motore letjelice, ali i omogućiti joj "skok" od stotinjak metara u zrak, nakon čega bi se letjelica spustila na lansirnu rampu s koje je krenula. 

Ali, baš kao i prethodne tri Starship letjelice, i ova četvrta uništena je u impresivnoj eksploziji tijekom testiranja. Do eksplozije je došlo kad su, u sklopu testiranja, pokrenuli motore Raptor, a prema prvim informacijama, za eksploziju je odgovorno curenje goriva.

Slika nije dostupna Mars će morati pričekati: Zvjezdani brod SpaceX-a spektakularno zakazao tijekom testiranja

Iz SpaceX-a se još nisu službeno oglasili o tome što se točno dogodilo.

No, da je izgradnja nove letjelice dugotrajan proces pun uspona i padova, svjestan je i Musk koji je već ranije istaknuo kako očekuje da će morati izraditi barem 20 različitih prototipova Starship letjelice prije no što se ona vine u Zemljinu orbitu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti