Vrijeme je sve pokvarilo: Američki astronauti neće danas poletjeti s američkog tla

SpaceX i NASA poduzeli su sve mjere kako bi osigurali da ovaj let prođe bez problema, no vremenske prilike bile su takve da je lansiranje moralo biti odgođeno za idući termin, koji je u subotu.

Martina Čizmić | 27.05.2020. / 22:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

22:17 Vrijeme ipak nije išlo na ruku SpaceX-u i NASA-i. Lansiranje je odgođeno, a novi pokušaj bit će u subotu.

21:56 Počelo je punjenje Falcona 9 kerozinom za rakete (RP-1) te tekućim kisikom. Sve se i dalje odvija prema planu.

21:53 Pogonski sustav letjelice Crew Dragon pokrenut je i odsad je aktivan, odnosno može se aktivirati u slučaju nužde u bilo kojem trenutku.

21:52 Rampa za ukrcavanje posade u letjelicu Crew Dragon povučena je od rakete.

21:49 Direktor lansiranja iz SpaceX-a potvrdio je da se gorivo može upumpati u raketu. Zasad sve ide prema planu.

Sve ovisi o vremenu

Dopusti li vrijeme, SpaceX bi danas mogao napraviti povijesni korak u svemirskim putovanjima. U planu je da se dva NASA-ina astronauta, Bob Behnken i Doug Hurley (koji je bio i na posljednjoj misiji space shuttlea Atlantis 2011.), ukrcaju u letjelicu Crew Dragon i iz Kennedy Space Centra polete prema Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Slika nije dostupna "Arogantni" SpaceX u srijedu ima priliku pokoriti čitavu svemirsku industriju

Misija Demo-2 ima povijesnu važnost. Prije svega jer je to za SpaceX prvi let s ljudskom posadom u njihovoj kapsuli Crew Dragon, ali i jer je to prvo lansiranje američkih astronauta s američkog tla od gašenja programa Space Shuttle 2011. godine.

No posljednje vremenske prognoze govore o mogućem oblačnom vremenu, pa čak i olujama. U slučaju vremenskih nepogoda lansiranje će biti odgođeno za vikend.

Slika nije dostupna Ni oni je nisu izbjegli: Američki astronauti završili u karanteni

SpaceX i NASA poduzeli su sve mjere kako bi osigurali da ovaj let prođe bez problema. Astronauti su u karanteni posljednja dva tjedna, a kako ne bi slučajno prenijeli koronavirus na Međunarodnu svemirsku postaju oni i svi koji su bili u bliskom kontaktu s njima bit će dva puta testirani na koronavirus. SpaceX je proveo sve provjere kako bi višekratna raketa Falcon 9 uspješno lansirala kapsulu Crew Dragon prema Međunarodnoj svemirskoj postaji i sretno se vratila na zemlju.

SpaceX je dosad uspješno koristio Falcon 9 za više od deset svojih misija, a kapsula Crew Dragon dosad se koristila za dostavu namirnica i opreme na Međunarodnu svemirsku postaju.

Slika nije dostupna Biste li uspjeli kao astronaut? Pokušajte sletjeti Crew Dragonom na Međunarodnu svemirsku postaju

Još nije poznato koliko će dugo astronauti ostati na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Iz NASA-e su istaknuli kako će astronauti provesti niz testova na samoj kapsuli Crew Dragon, ali i sudjelovati u istraživanjima koje obavljaju astronauti smješteni na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Prijenos uživo počeo je u 18:15 po hrvatskom vremenu, a polijetanje bi, ako ne bude nikakvih problema, trebalo biti nešto prije 23 sata.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti