22:17 Vrijeme ipak nije išlo na ruku SpaceX-u i NASA-i. Lansiranje je odgođeno, a novi pokušaj bit će u subotu.

21:56 Počelo je punjenje Falcona 9 kerozinom za rakete (RP-1) te tekućim kisikom. Sve se i dalje odvija prema planu.

21:53 Pogonski sustav letjelice Crew Dragon pokrenut je i odsad je aktivan, odnosno može se aktivirati u slučaju nužde u bilo kojem trenutku.

21:52 Rampa za ukrcavanje posade u letjelicu Crew Dragon povučena je od rakete.

21:49 Direktor lansiranja iz SpaceX-a potvrdio je da se gorivo može upumpati u raketu. Zasad sve ide prema planu.

Sve ovisi o vremenu

Dopusti li vrijeme, SpaceX bi danas mogao napraviti povijesni korak u svemirskim putovanjima. U planu je da se dva NASA-ina astronauta, Bob Behnken i Doug Hurley (koji je bio i na posljednjoj misiji space shuttlea Atlantis 2011.), ukrcaju u letjelicu Crew Dragon i iz Kennedy Space Centra polete prema Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Misija Demo-2 ima povijesnu važnost. Prije svega jer je to za SpaceX prvi let s ljudskom posadom u njihovoj kapsuli Crew Dragon, ali i jer je to prvo lansiranje američkih astronauta s američkog tla od gašenja programa Space Shuttle 2011. godine.

No posljednje vremenske prognoze govore o mogućem oblačnom vremenu, pa čak i olujama. U slučaju vremenskih nepogoda lansiranje će biti odgođeno za vikend.

SpaceX i NASA poduzeli su sve mjere kako bi osigurali da ovaj let prođe bez problema. Astronauti su u karanteni posljednja dva tjedna, a kako ne bi slučajno prenijeli koronavirus na Međunarodnu svemirsku postaju oni i svi koji su bili u bliskom kontaktu s njima bit će dva puta testirani na koronavirus. SpaceX je proveo sve provjere kako bi višekratna raketa Falcon 9 uspješno lansirala kapsulu Crew Dragon prema Međunarodnoj svemirskoj postaji i sretno se vratila na zemlju.

SpaceX je dosad uspješno koristio Falcon 9 za više od deset svojih misija, a kapsula Crew Dragon dosad se koristila za dostavu namirnica i opreme na Međunarodnu svemirsku postaju.

Još nije poznato koliko će dugo astronauti ostati na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Iz NASA-e su istaknuli kako će astronauti provesti niz testova na samoj kapsuli Crew Dragon, ali i sudjelovati u istraživanjima koje obavljaju astronauti smješteni na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Prijenos uživo počeo je u 18:15 po hrvatskom vremenu, a polijetanje bi, ako ne bude nikakvih problema, trebalo biti nešto prije 23 sata.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju