Biste li uspjeli kao astronaut? Pokušajte sletjeti Crew Dragonom na Međunarodnu svemirsku postaju

Želite li pristati sa SpaceX-ovom letjelicom Crew Dragon na Međunarodnu svemirsku postaju, trebat će vam preciznost, strpljivost i - internetski preglednik.

Martina Čizmić | 14.05.2020. / 11:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svi koji su oduvijek sanjali da postanu astronauti, u budućnosti bi mogli dobiti upravo tu priliku. Naravno, ako su spremni platiti nekoliko stotina tisuća dolara za kratak izlet izvan Zemlje.

No za one koji nemaju dovoljno financijskih sredstava za platiti kartu u svemir, SpaceX je napravio simulator koji će ih barem naizgled staviti u ulogu astronauta.

Točnije, SpaceX je objavio simulator koji je moguće igrati u internetskom pregledniku, a koji korisniku omogućuje da kontrolira letjelicu Crew Dragon i s njom pristane na Međunarodnu svemirsku postaju.

Zvuči jednostavno? Pa baš i nije. Potrebno je odrediti i zadržati dobru putanju što zahtjeva dobru koordinaciju oka i ruke.

Kako ističu iz SpaceX-a, kontrole u simulatoru identične su kontrolama u stvarnoj letjelici Crew Dragon i simulatoru na kakvom se astronauti pripremaju za let u toj letjelici.

Ovaj simulator upoznat će vas s kontrolama stvarnog sučelja koje koriste NASA-ini astronauti u ručnom upravljanju SpaceX Dragon 2 letjelice na putu do Međunarodne svemirske postaje.... Kretanje u svemiru je sporo i zahtjeva strpljivost i preciznost, stoji na početku simulatora. 

No treba istaknuti da pravi Crew Dragon ima mogućnost autonomnog pristajanja na Međunarodnu svemirsku postaju, a astronauti mogu preuzeti kontrolu ako se za to pokaže potreba.

Inače, pravi Crew Dragon s posadom trebao bi poletjeti krajem svibnja prema Međunarodnoj svemirskoj postaji, a astronauti koji bi trebali biti na tom letu, ovih su dana otišli u karantenu kako ne bi, eventualno, prenijeli koronavirus u svemir. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti