Mars će morati pričekati: Zvjezdani brod SpaceX-a spektakularno zakazao tijekom testiranja

"Najljepša stvar koju je vidio", kako je Elon Musk izjavio za SpaceX-ov Starship prilikom njegova predstavljanja u Teksasu, imala je krajem proteklog tjedna i prvo testiranje. Na tom je testiranju i spektakularno zakazala.

Branimir Vorša | 02.03.2020. / 10:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

SpaceX radi na svemirskom brodu iduće generacije kojem će biti zadaća prijevoz velikog broja ljudi na Mars, no prvi koraci su uvijek i najteži. Da je tome tako pokazalo je i prvo testiranje Starshipa u razvojnom kompleksu SpaceX-a Boca Chica u Teksasu.

U videu koji prenose strani mediji, prototip Starshipa SN1 katastrofalno je zakazao tijekom testiranja pritiska proteklog petka.

NASA je izvijestila kako je SpaceX testirao može li SN1 izdržati kriogeni pritisak tijekom punjenja njegovih spremnika tekućim dušikom. Kako se ispostavilo, ne može.

I raniji, još jednostavniji prototip, također je zakazao tijekom testiranja pritiska. Taj prototip označen je kao Mk1.

No unatoč svemu tome, ovo posljednje testiranje koje je završilo "anomalijom" (popularni naziv za eksploziju unutar svemirske industrije), neće ostaviti značajnijeg traga na daljnji razvoj Starshipa.

U tom smislu, Elon Musk već je ranije pokazao svijetu zalihe rezervnih dijelova, a dok se ostaci SN1 prototipa čiste, SN2 se sklapa na drugom dijelu kompleksa.

SpaceX nije komentirao samo testiranje, već i dalje rade prema cilju testiranja slanja Starshipa na 20 kilometara visine u narednim mjesecima. Uspije li im to testiranje, spektakl od proteklog petka bit će istovjetan usputnoj fusnoti u čitavoj toj priči.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti