Kad nemate koga birati, napravite političku stranku koju vodi - umjetna inteligencija

Objedinjenjem pisanih publikacija svih marginalnih stranaka u zemlji od 1970., stranka nudi politički program koji predstavlja "političku viziju obične osobe", pojašnjavaju iz Computer Larsa.

Hina | 05.08.2022. / 08:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Danska odnedavno na svojoj političkoj sceni ima stranku potpuno vođenu umjetnom inteligencijom koja se namjerava kandidirati na sljedećim općim izborima u lipnju 2023. godine.

Osnivanje stranke krajem svibnja pokrenuo je danski umjetnički kolektiv Computer Lars, nazvavši je Synthetic Party. Stranku potpuno vodi umjetna inteligencija, no još nema dovoljno potpisa za sudjelovanje na izborima.

Slika nije dostupna Meta razvija umjetnu inteligenciju za borbu protiv lažnih vijesti, a trenira ju na neobičan način

Njezini tvorci kažu da je stranka zamišljena kao svojevrstan odgovor na apstinenciju Danaca, kada je izlazak na izbore posrijedi. Na zadnjim općim izborima glasalo ih je oko 15 posto.

Objedinjenjem pisanih publikacija svih marginalnih stranaka u zemlji od 1970., stranka nudi politički program koji predstavlja "političku viziju obične osobe", rekao je AFP-u umjetnik Asker Bryld Staunaes iz kolektiva Computer Lars.

Cilj korištenja umjetne inteligencije ove "antipolitičke" stranke je "optimizirati sustav glasanja u Danskoj", pojasnio je. Istodobno Synthetic Party predstavlja izazov stotinama marginalnih stranaka koje postoje u Danskoj, a mnoge od njih i nisu ozbiljne konvencionalne stranke.

Spasioc na plaži u Japanu, ilustracija Umjetna inteligencija na plaži: Nadzire morske struje i alarmira spasioce, ali i kupače

U Danskoj postoji 230 mikrostranaka, među njima i Synthetic Party. Nijedna od njih još nije prikupila 20.182 potpisa, koliko ih je potrebno za sudjelovanje na općim izborima. Synthetic Party ih je dosad, prema službenim podacima prikupila 4. Stoga je teško predvidjeti hoće li ta politička formacija, najnoviji projekt umjetničkog kolektiva, biti zastupljena u parlamentu.

Osvoji li dovoljno glasova na izborima, stranka kani imenovati predstavnika odgovornog za povezivanje umjetne inteligencije s političkim raspravama u parlamentu.

Slika nije dostupna Umjetna inteligencija puno bolje upravlja raspodjelom bogatstva od čovjeka: Metoda koju je razvio AI dobila najviše glasova

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti