Ljetno doba na plaže privlači tisuće posjetitelja željnih uživanja u suncu i moru. Za plaže sa spasiteljima, to znači puno posla i stalan oprez. No, što kad spasiteljima u kontroli situacije na plaži pomaže tehnologija?

Japan još od 2018. godine koristi pomoć umjetne inteligencije kako bi prikupljao podatke o morskim strujama i vjetrovima. Ako sustav, koji se sastoji od kamere i umjetne inteligencije, otkrije promjene u morskoj struji ili snažne udare vjetra, sustav šalje upozorenje na pametni telefon i pametni sat spasioca na dužnosti, ali i na semafore na plažama. Na taj način spasioci mogu alarmirati kupače koji se nalaze na opasnom dijelu plaže te prevenirati bilo kakve neugodne situacije.

Slika nije dostupna Umjetna inteligencija puno bolje upravlja raspodjelom bogatstva od čovjeka: Metoda koju je razvio AI dobila najviše glasova

Vlasti prefekture Kangawa južno od Tokija, odlučile su ove godine "zaposliti" umjetnu inteligenciju na svojoj plaži kako bi, nakon što je plaža dvije godine bila zatvorena zbog COVID-19, pomogli spasiocima i spriječili eventualna utapanja.

Tijekom šest mjeseci znanstvenici sa Sveučilišta Chuo u Tokiju prikupljali su podatke o morskim strujama ne bi li mogli izraditi podatkovni model koji bi potom mogla koristiti umjetna inteligencija, a cijeli je sustav upogonjen s počekom 

Prema podacima Japan Lifesaving Association (JLA) u samo dvije godine od početka korištenja ovog sustava u Japanu, spriječeno je više od 3300 incidenata povezanih s morskim strujama i udarima vjetra.  

Izvor: Mainichi

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju