Luksuzna limuzina na vodik koja izgleda kao da je ispala iz filma o Jamesu Bondu

Iako je predstavljen samo prototip, iz francuske tvrtke već primaju prednarudžbe.

Martina Čizmić | 23.06.2021. / 12:59

 Sve je više proizvođača automobila koji se okreću obnovljivim izvorima za pogonjenje svojih vozila. I dok je nekima bitna štedljivost i učinkovitost, drugi sve karte polažu na sportski izgled i brzinu.

No, francuska tvrtka Hopium predstavila je svoju, kako ističu, prvu luksuznu limuzinu na svijetu pogonjenu vodikom. Prototip koji je predstavljen izgleda poput nekog futurističkog automobila iz filmova o Jamesu Bondu. Naime, prvo što upada u oči su potpuno zatamnjeni prozori i nedostatak klasičnih retrovizora. Njih su zamijenile male, diskretne, kamere. I ostatak dizajna ostavlja neki tajanstveni dojam, a iz tvrtke ističu kako će kupci moći prilagoditi automobil i njegove specifikacije svojim potrebama.

Kažu kako će imati više od 500 konjskih snaga te moći postići brzinu veću od 230 kilometara na sat uz domet od oko 1000 kilometara.

Gorivo (vodik) bit će pohranjeno u dva velika spremnika - jedan na sredini automobila ispod nogu putnika, a drugi, manji, bočno u prtljažniku automobila. To je dizajnerima omogućilo da naprave tanju, spljošteniju šasiju. Vodik se smatra "zelenim gorivom" jer ne proizvodi stakleničke plinove tijekom korištenja, a jedini nusprodukt je kondenzirana voda i toplina.

Za razliku od automobila koji koriste baterijski pogon, automobili koji koriste vodik brže se pune (potrebno je tek nekoliko minuta za napuniti spremnik) i imaju veći domet.

Inače, cijena Hopiumove Machine je prava sitnica - počinje od 120 tisuća eura, a iz tvrtke su poručili da primaju prednarudžbe pa se cijena može i promijeniti, ali još nemaju datum kad bi prvi automobili mogli biti isporučeni svojim vlasnicima.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti