Nevjerojatan napredak: Samsungov kućni robot može napuniti mašinu za pranje suđa i natočiti vam čašu vina

Na virtualnom CES-u Samsung je prikazao što možemo očekivati od kućnih robota u budućnosti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.01.2021. / 13:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Koliko smo blizu ili daleko od pravog robotskog pomoćnika koji bi mogao bez problema obavljati brojne stvari u kućanstvima, poput pranja suđa, robe, potpunog čišćenja kuća i slično? Iako je napredak robotike, tehnologije i umjetne inteligencije iznimno velik, proći će još neko vrijeme prije takvih robota, no tom smo danu ipak sve bliže i bliže, što nam je dokazao i Samsung prikazom svojih uređaja na sajmu potrošačke elektronike CES, koji se ovaj tjedan održava u virtualnom izdanju.

Slika nije dostupna Britanci razvijaju robota koji će se "prošetati" Mjesecom i istražiti njegove tajne

To se pogotovo odnosi na pametnog kućnog robota nazvanog Bot Handy. On je i dalje u razvoju i pitanje je kada će biti dostupan za komercijalnu uporabu, a riječ je, prema onome što su iz Samsunga prikazali, o pravom kućnom pomoćniku kojem se može prepustiti briga o kućanstvu.



Robot pokreće napredna umjetna inteligencija zahvaljujući kojoj može prepoznavati objekte po obliku, veličini i težini te ih može podizati i koristiti. Primjerice, može pokupiti suđe iz sudopera i staviti ga u perilicu (koju prethodno može sam otvoriti), pri čemu prepoznaje lomljivost suđa pa s posebnim oprezom podiže tanjure, čaše i sl. Manje je opreza potrebno za odjeću, koju također prepoznaje i može je odnijeti u košaru za veš.

No ni to nije sve, Bot Handy može staviti cvijeće u vazu, donijeti vam vodu ili iz boce natočiti vino u čašu. Opremljen je senzorima i kamerama na tijelu i posebnoj robotskoj ruci kako bi mogao prepoznati i uzeti čašu s dovoljnom količinom pritiska da je može podići, ali ne i slomiti robotskim stiskom.

Jednom kada se pojavi na tržištu, za što će vjerojatno trebati godine, nije teško zaključiti da njegova cijena neće biti baš pristupačna, no Bot Handy najbolji je primjer koliko je tehnologija napredovala i što možemo očekivati u budućnosti od kućnih robota.

Slika nije dostupna Ovaj robotski pas naučio je obraniti se od čovjeka korištenjem umjetne inteligencije

Samsung se ipak nije orijentirao samo na budućnost već i na sadašnjost te su predstavili i robota koji će se ove godine pojaviti na tržištu. Riječ je o robotskom usisavaču JetBot 90 A.I., koji je opremljen LIDAR-om (radarom koji se koristi u autonomnim automobilima) te čak ima i kamere tako da se može koristiti i za patroliranje kuće dok su vlasnici na poslu jer se prijenos s kamere može gledati na pametnom telefonu putem posebne aplikacije.

Jasno, i ovaj je robot pogonjen umjetnom inteligencijom koja bi trebala omogućiti učinkovitije čišćenje te izbjegavanje određenih objekata, kablova i slično. Kada završi s poslom, robot se vraća na postolje i sam prazni spremnik tako da je vlasnicima dovoljno svaka dva-tri mjeseca zamijeniti vrećicu u postolju, dok će sve ostalo robot raditi sam.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti