Ovaj robotski pas naučio je obraniti se od čovjeka korištenjem umjetne inteligencije

Robotski pas razvijen na kineskom sveučilištu Zheijang koristeći umjetnu inteligenciju naučio je nositi se s ljudskim prijetnjama.

Branimir Vorša | 06.01.2021. / 14:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Robot Jueying razvijen je u Kini, a uz pomoć kolega znanstvenika sa sveučilišta Edinburgh u Velikoj Britaniji, dobio je i umjetni mozak u obliku duboke neuronske mreže, odnosno algoritma koji je dizajniran tako da oponaša rad ljudskog mozga.

Jueying je tako, potpomognut umjetnom inteligencijom naučio oduprijeti se napadima i kako ustati ili kaskati kad ga netko, poput recimo čovjeka, napadne.

Njegov umjetni mozak funkcionira tako da kad napravi nešto korisno za obavljanje svog zadatka, onda prima nagradu, a kad napravi nešto loše, onda se to digitalno bilježi kao negativno ponašanje. Drugim riječima, riječ je o vrlo sofisticiranom sustavu metode pokušaja i pogreške, koji služi za učenje robota.

Pristup umjetne inteligencije vrlo je različit jer hvata iskustvo, koje robot skuplja u stotinama tisuća pokušaja, nekad čak milijunima pokušaja, ističe Zhibin Li, jedan od autora studije i robotičar sa sveučilišta Edinburgh.

Za Jueyingovu obuku zaduženo je osam "trenera" koji su zaduženi za razvijanje njegovih sposobnosti poput hodanja, održavanja ravnoteže, trčanja i drugih.

Kad bi se robot suočio s teškim zadatkom, poput padanja preko neravnih površina, svaki od tih algoritamskih trenera bi se aktivirao i rekao stroju što da napravi kako bi se vratio nazad na noge.

Stoga kad mu priđe čovjek i gurne ga rukom, nogom ili predmetom na tlo, Jueying zna kako se opet vratiti na noge i to vrlo brzo.

Šira slika ili šira vizija jest da ćemo imati sve pametnije strojeve, koji će moći kombinirati fleksibilne i prilagodljive vještine u hodu kako bi obavili različite zadatke koje dotad nisu još iskusili, rekao je na kraju Li.

Izvor: Independent

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti