Primijetili ste komunalni problem u svom kvartu? Prijavite ga putem platforme "Popravi.to"

Najveća je svrha portala olakšati komunikaciju građanki i građana s nadležnim tijelima javne vlasti i otvoriti prostor za suradnju u rješavanju problema zajednice.

Hina | 03.11.2021. / 09:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Servisni portal za prijavu komunalnih problema nadležnim službama "Popravi.to", čiji je zadatak da ih otklone i riješe, dostupan je od utorka na webu, a i pokriva područje cijele Hrvatske, priopćili su iz Gonga.

Servisni portal "Popravi.to" besplatan je alat nastao u suradnji Code for Croatia i Gonga, a olakšava prijavljivanje problema i štete na javnim površinama i infrastrukturi u svakom gradu, općini, ili bilo gdje na području Hrvatske.

Ideja je da građanke i građani više ne moraju istraživati kome uputiti prijavu o rupi na kolniku ili nogostupu, uličnoj rasvjeti koja ne radi, oštećenoj klupi ili nepropisnom odlagalištu otpada. Potrebno je samo označiti lokaciju na karti, kratko opisati i fotografirati problem te označiti kategoriju, a Popravi.to na temelju tih podataka prijavu šalje na pravu adresu, izvijestili su iz Gonga.

Svaka prijava objavljena na portalu bit će vidljiva svima, ali ne i prijaviteljica i prijavitelj, ako to ne žele.

Činjenicom da su sve prijave javne omogućuje se nadgledanje lokalnih vlasti i praćenje učinkovitosti rada lokalnih komunalnih poduzeća, kao i usporedba s drugim gradovima i mjestima. Istovremeno, time se rasterećuje lokalnu samoupravu jer nadležna tijela prestaju primati višekratne prijave istog problema, istaknuli su iz Gonga.

Na portalu će, kažu, biti vidljivo kako i kada je problem ranije prijavljen, te u kojoj je fazi rješavanja.

To je ujedno i najveća svrha portala - olakšati komunikaciju građanki i građana s nadležnim tijelima javne vlasti i otvoriti prostor za suradnju u rješavanju problema zajednice, naglasili su.

Voditelj projekta Miroslav Schlossberg rekao je kako računaju da će lokalna samouprava prepoznati "Popravi.to" kao servis koji im olakšava detektiranje i lociranje problema i štete, te da će cijeniti doprinos građana koji ih prijavljuju.

Očekujemo da će surađivati u kontekstu izvršavanja svojih dužnosti i odgovornosti - odgovarati na prijavljene probleme, popravljati odnosno dati nalog za popravak nadležnim trgovačkim društvima, rekao je.

Izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet rekla je da "Popravi.to" ima ambicije unaprijediti postojeću uslugu i povećati transparentnost javne rada uprave kako bi se gradio odnos i steklo povjerenje građanki i građana.

Želimo odgovorne građanke i građane, kao i odgovornu vlast koja će odgovarati na njihove potrebe, dodala je.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti