Stručnjakinja upozorava na nove i opasnije epidemije u trenutku kad je na jugoistoku Azije pronađen "10 puta snažniji" soj koronavirusa

Ako je vjerovati britanskoj stručnjakinji, sami smo krivi za pojavu i širenje sve opasnijih i smrtonosnijih virusa.

Branimir Vorša | 31.08.2020. / 13:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Britanska znanstvenica Sarah Gilbert koja predvodi istraživanje cjepiva protiv COVID-19 bolest na sveučilištu Oxford, upozorava na povećan rizik od epidemija zaraznih bolesti koje se šire sa životinja na ljude.

Gilbert naglašava da je ljudska aktivnost glavni pokretač te prijetnje te dodaje da se rizik neće smanjiti, nastavi li se s globalizacijom i u budućnosti.

Veća gustoća stanovništva, više putovanja, sječa šuma - sve te stvari čine pojavu novih epidemija još izglednijima, a nakon toga će se nešto početi i širiti dalje, kaže Gilbert.

Zbog načina na koji se stvari odvijaju u svijetu, izgledno je da će zoonotske infekcije izazvati epidemije u budućnosti, dodaje.

Većina znanstvenika složna je u tome da je novi koronavirus na čovjeka prešao sa šišmiša, vjerojatno putem tržnice u Wuhanu.

I drugi smrtonosni virusi popus SARS-a, ebole i virusa zapadnog Nila, također su sa životinja prešli na čovjeka.

Upozorenje Gilbert stiže u trenutku kad se navodno pojavio mutirani soj novog koronavirusa i Indoneziji, Singapuru i Maleziji i za kojeg se svjeruje da je 10 puta više zarazan od originalnog soja SARS-CoV-2 virusa.

Cjepivo koje razvija sveučilište Oxford čeka rezultate treće faze testiranja, a ako se dokaže njegova učinkovitost, znanstvenici s Oxforda se nadaju da bi moglo biti široko dostupno do kraja tekuće godine.

Izvor: Independent/Mirror

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti