Tužba protiv Googlea zbog praćenja korisnika tijekom surfanja u privatnom načinu rada mogla bi ih stajati više od 5 milijardi dolara

Iako iz Googlea tvrde suprotno, sutkinja je dala zeleno svjetlo za podizanje tužbe protiv kompanije zbog prikupljanja informacija o surfanju tijekom aktiviranog anonimnog načina rada.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.03.2021. / 08:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Preglednici internetskih stranica poput Googleova Chromea imaju vrlo popularnu opciju surfanja u anonimnom, odnosno privatnom načinu rada. Takav inkognito mod koristi se kada korisnici na računalima ili mobilnim uređajima ne žele ostaviti trag stranica kojima su surfali te fotografija ili videozapisa koje su pregledavali. No ako surfate anonimno, to ipak ne znači da ste u potpunosti sigurni da su vaše aktivnosti u potpunosti skrivene. Ako otvorite stranicu u takvom načinu rada, vidjet ćete obavijest kako Chrome neće spremati informacije o povijesti pregledavanja, kolačiće i podatke o posjećenim web-lokacijama te informacije koje unesete u obrasce, no podaci o tim aktivnostima i dalje mogu biti vidljivi web-lokaciji koja se posjećuje, poslodavcu ili školi, odnosno pružatelju internetskih usluga.

Slika nije dostupna Koristite Chrome za surfanje internetom? Google ima odlične vijesti za vas!

Ukratko, privatan način surfanja ipak ne omogućuje potpunu anonimnost korisnicima, što mnogi nisu znali i smatraju da ih je Google oko toga obmanuo, zbog čega je protiv kompanije pokrenuta tužba. Google je prošle godine od suda u SAD-u zatražio odbijanje takve tužbe zbog prikupljanja podataka tijekom anonimnog surfanja tvrdeći da su korisnici pristali na njihove uvjete korištenja Chromea te da su ih upozorili kako stranice i dalje mogu pratiti njihovu aktivnost. Sutkinja Lucy Koh prošli tjedan odbacila je te Googleove tvrdnje, što znači i zeleno svjetlo za pokretanje tužbe. Ako se nakon sudskog postupka ustanovi da je američki internetski div zaista zavarao i obmanuo korisnike, prijeti im kazna od najmanje 5 milijardi dolara, objasnili su na Cnetu.

Surfanje internetom (Foto: Getty Images) Savjeti za brže surfanje internetom: Direktor iz Googlea objasnio kako ubrzati Chrome

Iako mnogi korisnici znaju što znači anonimni način surfanja i da on ne omogućuje potpunu anonimnost, dio korisnika ipak nije svjestan da se tako samo onemogućuje spremanje povijesti surfanja i kolačića, ali da je dio informacija i dalje dostupan. Da su bili svjesni toga, neki vjerojatno ne bi pregledavali neke stranice kojima su surfali. Googleovci, naravno, nisu zadovoljni s tom odlukom sutkinje Koh te se “snažno protive” tvrdnjama iz tužbe protiv kojih će se “oštro braniti”. Još su jednom naglasili kako se korisnike jasno upozorava da, usprkos anonimnom načinu surfanja internetom, internetske stranice i dalje mogu prikupljati neke informacije o aktivnosti surfanja.

Izvor: Cnet

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti