Koristite Chrome za surfanje internetom? Google ima odlične vijesti za vas!

Zahvaljujući poboljšanjima “ispod haube” Googleov preglednik internetskih stranica Chrome sada je mnogo brži.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.11.2020. / 08:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Google je objavio posljednju nadogradnju za najpopularniji internetski preglednik na svijetu, za koju kaže da donosi najveće povećanje u performansama posljednjih godina. Inženjeri kompanije napravili su brojna poboljšanja “ispod haube” zahvaljujući kojima korisnici već od danas mogu mnogo brže surfati internetskim stranicama. U novoj verziji Chromea sada će prioritet biti aktivni tabovi, čime će se smanjiti korištenje procesora za čak do pet puta i produžiti trajanje baterije na prijenosnim računalima za do 1,25 sati.

Surfanje internetom (Foto: Getty Images) Savjeti za brže surfanje internetom: Direktor iz Googlea objasnio kako ubrzati Chrome

Također, Chrome će se pokretati do 25 posto brže, stranice će se učitavati do sedam posto brže, a sve će raditi uz korištenje manje snage i RAM-a u odnosu na dosadašnje verzije. Chrome na Androidima, prilikom navigacije stranicama naprijed i nazad, učitavat će ih “gotovo instantno”, pa će i takve uobičajene akcije biti iznimno brze.

Još jedna novost, koja će prvo biti dostupna korisnicima Chromebookova, a naknadno i korisnicima Chromea na ostalim računalima, jest mogućnost pretraživanja tabova direktno iz alatne trake. Putem te opcije (prikazat će se kao strelica prema dolje koja će se nalaziti u gornjem desnom uglu pored oznaka prozora za spuštanje, smanjivanje i zatvaranje prozora) korisnici će moći pregledati sve otvorene tabove, ali ih i pretraživati tako da, ako među 50 otvorenih tabova tražite npr. Zimo, dovoljno je ime naše stranice upisati u tražilicu i odmah će se prikazati gdje se nalazi ta stranica među otvorenim karticama.

Slika nije dostupna Grupiranje kartica: Google ima odlično rješenje za sve koji otvaraju previše tabova u Chromeu

Novost koja će također uskoro biti dostupna korisnicima Chromea jest poduzimanje određenih radnji direktno iz adresne trake jednostavnim upisivanjem tih radnji. Npr. upisivanjem izraza poput “brisanje povijesti pregledavanja” ili “uređivanje lozinki” odmah ispod alatne trake pojavit će se mala traka koju je potrebno kliknuti i otvorit će se opcije za brisanje povijesti i uređivanje lozinki. Iako se do tih opcija može relativno brzo doći među postavkama, s upisivanjem u adresnu traku njihovo otvaranje sada će biti još malo brže.

Korisnici Chromea sigurno će biti zadovoljni novim opcijama, a većini će najvažnija biti brzina te bi pokretanje Chromea, otvaranje novih kartica i surfanje, unatoč velikom broju otvorenih kartica, trebalo biti mnogo brže.

Izvor: Google
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti