Grupiranje kartica: Google ima odlično rješenje za sve koji otvaraju previše tabova u Chromeu

Ako u isto vrijeme imate otvoreno 50-ak tabova, uskoro ćete ih moći grupirati u nove kartice, što će olakšati pregledavanje stranica.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.05.2020. / 09:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ekipa iz Googlea napokon je smislila rješenje s kojim bi se trebao uvesti red u kaotične navike otvaranja 30, 40 ili više tabova unutar jednog prozora preglednika internetskih stranica Chrome. Umjesto spremanja zanimljivih i važnih linkova u oznake ili u posebne dokumente, korisnici ih često ostavljaju otvorenima u browseru kako bi ih naknadno pročitali ili pogledali, no tako samo dolazi do gomilanja otvorenih tabova i usporavanja računala.

Slika nije dostupna Google u novoj verziji Chromea predstavio novitete za još sigurnije surfanje internetom

Neki su se developeri odlučili na rješavanje tog problema prije Googlea pa su korisnicima dostupna rješenja poput npr. One Taba, ekstenzije za Chrome putem koje se svi otvoreni tabovi mogu postaviti unutar samo jedne kartice. Uskoro rješenja trećih strana ipak neće biti potrebna jer je Google počeo s testiranjem opcije za grupiranje tabova. Desnim klikom miša na tab, među opcijama otvorit će se i mogućnost otvaranja nove grupe tabova kojoj se onda dodjeli ime i boja. Npr. možete otvoriti grupu kartica i nazvati je posao i unutar nje postaviti sve tabove vezane uz posao, zatim grupu za šoping, putovanja itd.

Postupak dodavanja tabova u grupu sličan je kao i otvaranje same grupe - klikom na desnu tipku miša otvorit će se opcije i među ponuđenim opcijama treba odabrati dodavanje kartice u grupu i odrediti kojoj od otvorenih grupa treba dodati tu oznaku.

Zahvaljujući toj opciji brzo i jednostavno moći ćete počistiti prozor u Chromeu i smanjiti broj tabova s 50-ak na 6-7, ovisno o broju grupa koje ćete otvoriti pri čemu se kartica za grupu prikazuje na sličan način kao i klasična kartica.

Slika nije dostupna Google Chrome uskoro nudi opciju videokonferencije s do 12 ljudi

Mogućnost grupiranja kartica još nije dostupna u službenoj verziji Chromea, već je trenutačno možete isprobati unutar posljednje testne verzije, koja donosi nove opcije, no može biti nestabilna u odnosu na službenu verziju. Kada će nova i korisna opcija biti dostupna svima još nije poznato, a iz Google kažu da će je objaviti "postupno" i to korisnicima Windowsa, Maca, Linuxa i, naravno, Chrome OS-a.

Izvor: Engadget
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti