Google u novoj verziji Chromea predstavio novitete za još sigurnije surfanje internetom

Nova verzija Googleova preglednika internetskih stranica upozorit će korisnike ako su njihove lozinke već pale u ruke hakera, kao i na potencijalno opasne i phisherske stranice.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.12.2019. / 09:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Google ulaže velike napore kako bi korisnicima svojih usluga osigurao što sigurnije surfanje internetom i zaštitio njihove račune. Tako su prije dva mjeseca u svoj Google Account integrirali opciju Password Checkup, koja skenira snimljene lozinke i upozorava korisnike ako su se hakeri u ranijim napadima već dokopali tih lozinki, odnosno jesu li one procurile na internet. S novom nadogradnjom Chromea koja je postala dostupna ovaj tjedan, taj je alat sada integriran i u njihov preglednik internetskih stranica.

Slika nije dostupna Koristite Chrome i ne znate čitate li stvaran ili izmišljen tekst? Ovo je rješenje za vas

Također, s novom verzijom Chromea Google je dodatno pojačao sigurnost uvođenjem zaštite od phishinga u stvarnom vremenu. Upravo je phishing jedan od najčešćih načina krađe podataka i često prvi korak pri velikim hakerskim napadima. Nedavno je na konferenciji Advanced Technology Days sigurnosni stručnjak Alen Delić rekao kako u Hrvatskoj i dalje velik broj ljudi nasjeda na phisherske prijevare, pa bi Googleova nova opcija zaista trebala zaštititi veliki broj korisnika i spasiti nas od upisivanja pravih podataka na lažne stranice, odnosno predavanja naših podataka kriminalcima.

Sada, kada korisnici posjete određene internetske stranice, Chrome ih odmah provjerava i uspoređuje s popisom opasnih stranica za surfanje te ih na potencijalne probleme upozorava u stvarnom vremenu. Naše analize pokazale su rezultate povećanja zaštite od 30 posto obavještavanjem korisnika o novim malicioznim stranicama, napisali su Googleovci na njihovu sigurnosnom blogu.

Slika nije dostupna Koristite Chrome? Google priprema odlične novitete za vas

Još jedna novost koju je Google uveo s novom verzijom odnosi se na poboljšanje postojeće prediktivne tehnologije za prepoznavanje phishinga. Svaki put kada korisnici budu upisivali lozinku Googleova računa ili lozinku koja je pohranjena u Googleov password manager, Chrome će provjeravati sigurnost tih stranica i, ako je riječ o nekoj sumnjivoj ili potencijalno opasnoj stranici, upozorit će korisnike i savjetovati im da odmah promijene lozinku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti