Chrome dobio ekstenziju za razotkrivanje lažnih tekstova na webu

Internetski preglednik Chrome ima ekstenziju koja vam može pomoći da otkrijete vjerojatnost je li tekst koji čitate negdje na internetu napisao čovjek ili ga je proizvela umjetna inteligencija.

Branimir Vorša | 19.11.2019. / 10:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Korisnicima interneta nije uvijek moguće otkriti ili zaključiti je li tekst ili drugi tekstualni sadržaj na internetu proizveo čovjek ili ga je pak proizvela umjetna inteligencija. Novi alat trebao bi u tome pomoći.

GPTrue or False ekstenzija je za internetski preglednik Chrome koja koristi umjetnu inteligenciju kako bi otkrila umjetnu inteligenciju, odnosno kako bi otkrila je li tekst koji čitate bilo gdje na internetu napisao čovjek ili ga je proizvela umjetna inteligencija.

Ekstenzija se bazira na sustavu umjetne inteligencije koji služi za proizvodnju teksta, GPT-2, koji je početkom 2019. godine predstavio istraživački laboratorij OpenAI te pruža mogućnost otkrivanja vjerojatnosti je neki tekst na internetu napisan upravo OpenAI-jevim GPT-2 sustavom. Drugim riječima, GPTrue or False omogućava vam da daleko preciznije odredite čitate li fiktivni ili stvarni tekst.

Slika nije dostupna Švedska razmišlja o uspostavi tijela za psihološku obranu u borbi protiv dezinformacija na internetu

Mark Zuckerberg (Foto: AFP) Zuckerberg: "Moramo naučiti razlikovati deepfake, fake news i običnu netočnu informaciju"

Sve što trebate napraviti jest instalirati ekstenziju u Chrome, kao što je to proces i s bilo kojom drugom ekstenzijom u tom pregledniku. Nakon instalacije pojavit će se interaktivna ikona, a ako kliknete na nju, bit ćete upućeni u to kako alat zapravo funkcionira.

Morate označiti najmanje 50 riječi u tekstu koji trenutno čitate te klikom na ekstenziju odaberete opciju "Determine Realness!" i taj dio označenog teksta umjetna inteligencija iza ekstenzije analizirat će za vas.

Nakon analize GPTrue or False poslat će obavijest u boji ispod označenog teksta s vjerojatnosti u postocima da je tekst koji ste označili stvaran ili ne.

Sama analiza odvija se brzo, u svega jednu do dvije sekunde.

Ekstenziju možete koristiti i za proizvodnju teksta na stranici Talk To Transformer.

Na kraju treba napomenuti da ekstenzija radi jako dobro ako je umjetni tekst koji čitate proizveden GTP-2 sustavom, ali ako su korišteni drugi algoritmi, onda ih neće uspjeti razotkriti. Drugim riječima, ova ekstenzija može vam pomoći, no nije riječ o univerzalnom detektoru lažnih informacija na internetu.

Izvor: Ghacks

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti