Švedski ministar obrane želi novu uspostavu tijela za psihološku obranu i kontrolu strane propagande

Švedska je u vrijeme hladnog rata imala sustav za psihološku obranu koji je služio za zaštitu njihovih građana od štetne strane propagande. Švedski ministar obrane Peter Hultqvist predlaže da se ta intitucija ponovno oformi.

Branimir Vorša | 18.11.2019. / 12:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Švedska je godine 1954. oformila tijelo za psihološku obranu građana od propagande u periodu hladnog rata, a ono se s vremenom stopilo s drugim državnim agencijama.Švedski ministar obrane Peter Hultqvist sad želi da se to tijelo ponovno oformi i da samostalno djeluje kako bi švedski građani bili zaštićeni od stranih dezinformacija.

Hultqvist je pojasnio da bi ponovno uvođenje psihološke obrane bilo potrebno zbog "mnoštva aktivnosti" koje se događaju na društvenim mrežama. Prema njegoim riječima, aktivnosti na internetu možda bi mogle imati maliciozan cilj podijele društva te dodaje da je to tek mali dio onog što bi se moglo dogoditi u pravim kriznim situacijama.

Huawei i Google Počeo je tehnološki hladni rat: "Tehnološka željezna zavjesa podijelit će svijet"

Snapchat i Facebook (Foto: AFP) Hladni rat na društvenim mrežama!

"Mislim da je važno da dobijemo tijelo za psihološku obranu u Švedskoj, gdje možete imati direktan kanal kojim dajete informacije iz državnih kanala i kojem ljudi mogu vjerovati", pojasnio je Hultqvist.

Dodao je i da se švedski mediji trebaju pripremiti za način na koji bi mogli reagirati u slučaju pravih kriznih situacija, primjerice u slučaju napada na Švedsku.

Prema njegovu mišljenju, tradicionalni mediji morali bi postati puno bolji u izbjegavanju situacija u kojima "neprijateljske sile" mogu iskoristiti njihove vijesti, te na taj način prenijeti negativnu sliku o Švedskoj.

Švedska je 2018. godine u oživljavanju hladnoratovskog ozračja tiskala 4,8 milijuna brošura naziva "Ako dođe kriza rata". Posljednji su put švedske vlasti nešto slično učinile još davne 1961. godine, odnosno na vrhuncu hladnog rata, piše ruski Sputnik.

Švedski ministar nije spominjao Rusiju, ruske trolove, ruske hakere ili rusku propagandu poimenice, no vijest je posebno odjeknula upravo u ruskim medijima.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti