Počeo je tehnološki hladni rat: "Tehnološka željezna zavjesa podijelit će svijet"

Trumpova odluka trebala bi biti znak kineskoj vladi i kompanijama da u budućnosti više ne mogu računati na američku tehnologiju te bi mogli posvetiti razvoju vlastitog hardvera i softver kojim će konkurirati zapadu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.05.2019. / 11:23

Huawei i Google (Foto: AFP)

Prošlotjedna odluka Donalda Trumpa kojom je Huawei stavio na crnu listu kompanija kojima je ograničena dostupnost američke tehnologija mogla bi imati velike i dalekosežne posljedice. Tom odlukom, komentirali su na Bloombergu, počeo je tehnološki hladni rat između Kine i SAD-a te je svima u Kini sada jasno da više ne mogu ovisiti o američkoj tehnologiji, odnosno hardveru i softveru američkih kompanija koji se nalazi ispod haube kineskih računala i telefona.

Ono što možemo očekivati, odnosno što se čini kao rješenje koje ostaje Kini jest u potpunosti se posvetiti razvoju vlastitog hardvera i softvera, odnosno vlastitih procesora (uključujući i alate i opremu za njihovu proizvodnju) i kineskog operativnog sustava za računala i telefone, smatraju na ovom poslovnom portalu. To su slikovito nazvali "podizanjem digitalne željezne zavjese" koja će svijet podijeliti na dvije odvojene tehnološke sfere. U tome bi kineskim kompanijama mogla pomoći vlada s izdašnim subvencijama i financijskom i drugom podrškom kako bi razvili što konkurentnije proizvode. Proces neće biti ni jednostavan ni brz, no ako zaista do toga dođe, možemo se pitati kako će izgledati mobilno tržište za nekoliko godina.

Također, treba napomenuti da se zabrana ne odnosi samo na Android te su i druge američke kompanije poput Intela i Qualcomma do daljnjeg odlučile prekinuti isporuke svoje komponenata Huaweiju. Već smo pisali kako kineska kompanija već godinama razvija vlastiti softver kako bi bili spremni upravo na ovakvu situaciju, no nitko ne zna kako izgleda njihov mobilni operativni sustav, koliko je brz i kakve se aplikacije na njemu mogu pokretati, tako da je pitanje kako će moći konkurirati Androidu.

Izvor: Bloomberg

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti