Veliko istraživanje pokazalo koje cjepivo najviše štiti od zaraze koronavirusom

Cjepiva jednako dobro štite od smrti, ali je jedno pokazalo nešto bolje rezultate u zaštiti od zaraze i hospitalizacije.

Hina | 24.01.2022. / 09:55

Testiranje cjepiva za koronavirus
Testiranje cjepiva za koronavirus (Foto: DNEVNIK.hr)

Kada je delta-varijanta koronavirusa prevladavala u SAD-u, oni cijepljeni dvjema dozama Moderne imali su manju vjerojatnost da će se zaraziti te nešto manju vjerojatnost za hospitalizaciju od onih koji su dobili dvije doze cjepiva Pfizer/BioNTech, pokazalo je veliko istraživanje.

Slika nije dostupna HZJZ-ovo istraživanje jasno pokazalo koliko su cjepiva i booster doze učinkoviti u zdravstvenom sustavu

Znanstvenici su analizirali zdravstvene kartone više od 637.000 primatelja cjepiva koji prethodno nisu bili zaraženi virusom i nisu dobili booster dozu.

Prema rezultatima objavljenima u medicinskom časopisu JAMA, broj zaraženih rastao je kontinuirano svaki mjesec od srpnja do studenog 2021., s višim stopama u Pfizer/BioNTech grupi.

U studenom je bilo 2,8 slučajeva na svakih tisuću ljudi cijepljenih Pfizer/BioNTechom u usporedbi s 1,6 slučajeva na tisuću primatelja cjepiva Moderna.

Slika nije dostupna Istraživanje otkrilo zanimljive podatke o učinkovitosti ruskog cjepiva protiv COVID-19

Cjepiva su jednako dobro štitila od smrti, ali stopa hospitalizacije bila je 12,7 posto za zaražene osobe koje su cijepljene Modernom i 13,3 posto za zaražene osobe koje su cijepljene cjepivom Pfizer/BioNTech.

Kada su znanstvenici usporedili 62.584 primatelja Moderne sa skupinom primatelja Pfizera/BioNTecha iste veličine, rizik od zaraze bio je 15 posto manji u skupini cijepljenoj cjepivom Moderna.

Slika nije dostupna Nova studija otkriva moguće razloge nuspojava nakon cijepljenja protiv COVID-a

Iako postoji razlika u broju zaraženih, oba cjepiva daju visoku zaštitu od zaraze virusom SARS-COV2, a posebno protiv najtežih posljedica obolijevanja, objavila je u priopćenju koautorica studije Pamela Davis s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Case Western Reserve.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti