15-godišnjak izradio softver za strojno učenje kojim se proučavaju mutacije gena povezanog s rakom dojke

Nathanu Hanu, 15-godišnjak iz Bostona osvojio je prvu nagradu na ovogodišnjem natjecanju Intel International Science and Engineering Fair,

Saša Fišter sasa@zimo.co | 19.05.2014. / 15:36

15-godišnjak izradio softver za strojno učenje kojim se proučavaju mutacije gena povezanog s rakom dojke

Nathanu Hanu, 15-godišnjak iz Bostona osvojio je prvu nagradu na ovogodišnjem natjecanju Intel International Science and Engineering Fair, koje provodi Society for Science & the Public, za programski alat sa strojnim učenjem kojim se proučavaju mutacije gena povezanog s karcinomom dojke. 

Pomoću podataka iz javno dostupnih baza podataka Han je proučio detaljna obilježja višestrukih mutacija supresora tumora BRCA1 kako bi svoj program "naučio" razlikovati mutacije koje uzrokuju karcinom od onih koje ga ne uzrokuju. Stopa točnosti njegova alata iznosi 81 posto, a mogao bi se primijeniti za točnije prepoznavanje rizika od karcinoma uzrokovanog mutacijama gena BRCA1. Han je dobio nagradu Gordon E. Moore u iznosu od 75.000 USD, nazvanu po znanstveniku i suosnivaču Intela Gordonu Mooreu. 

Lennart Kleinwort (15) iz Njemačke dobio je jednu od dvije nagrade za mlade znanstvenike zaklade Intel Foundation u iznosu od 50.000 USD. Kleinwort je razvio novi matematički alat za pametne telefone i tablet-računala kojim se na ručnim uređajima omogućuju značajke za koje su prije bili potrebni sofisticiraniji i skuplji računalni alati. Njegova aplikacija korisnicima omogućuje da na dodirnom zaslonu rukom crtaju krivulje, crte i geometrijske likove, koje sustav zatim pretvara u oblike i jednadžbe s kojima se može po želji dalje raditi.

Shannon Xinjing Lee (17) iz Singapura dobila je drugu nagradu za mlade znanstvenike zaklade Intel Foundation u iznosu od 50.000 USD za inovativni elektrokatalizator koji bi se mogao koristiti za nove modele baterija. Istraživači pokušavaju pronaći način za praktičnu proizvodnju punjivih cinčano-zračnih baterija jer bi takve baterije bile sigurnije, lakše i šest puta bogatije energijom od litijsko-ionskih baterija, a time i idealne za hibridna vozila. Lee je otkrila da njezin katalizator od aktivnog ugljika, u potpunosti dobiven iz karboniziranog kineskog patlidžana, po stabilnosti i dugovječnosti uvelike nadmašuje sofisticiraniji komercijalni katalizator, a ujedno je siguran za okoliš i može se proizvoditi uz niske troškove.

Na ovogodišnjem natjecanju Intel International Science and Engineering Fair sudjelovalo je više od 1700 mladih znanstvenika odabranih putem 435 pridruženih natjecanja u više od sedamdeset zemalja i regija. Uz dobitnike glavnih nagrada, više od pet stotina finalista dobilo je nagrade i priznanja za svoja inovativna istraživanja, među njima i sedamnaest sudionika koji su kao najbolji u svojoj kategoriji dobili nagradu od 5000 USD!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti