200 milijuna kuna nepovratnih sredstava za nabavu megaračunala u znanstvene svrhe

U sklopu projekta "Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)" nabavit će se megaračunalo koje je deset do dvadeset puta jače od postojećih kapaciteta u Hrvatskoj.

Martina Čizmić | 19.07.2018. / 10:44

Superračunalo (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja svečano je potpisan ugovor o dodjeli gotovo 200 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova za nabavu megaračunala koje će se koristiti za vrhunska znanstvena istraživanja i prikupljanje podataka.

U sklopu projekta "Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)" nabavit će se megaračunalo koje je deset do dvadeset puta jače od postojećih kapaciteta u Hrvatskoj. Bit će distribuirano u četiri grada - Zagreb, Osijek, Rijeku i Split, a koristit će se za znanstvena istraživanja i prikupljanje podataka nužnih za iskorak u moderne tehnologije, poput umjetne inteligencije i big data, rečeno je tijekom svečanosti.

Znanost mora biti kompetitivna, brza i vidljiva, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak dodavši da se projektom osigurava potrebna infrastruktura za to.

Ulaganje u znanost najbolja je moguća investicija, posebice ako se uzme u obzir da će se poslovi u budućnosti mijenjati i da će nove tehnologije donijeti nova zanimanja i poslove, naglasila je Divjak.

Projektom ćemo omogućiti znanstvenim i visokoobrazovnim ustanovama u Hrvatskoj da budu usredotočene na razvoj svoje djelatnosti, istraživačke projekte i postizanje izvrsnosti, kazala je državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić.

Nositelj je projekta Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce), koji će u suradnji sa Sveučilištem J. J. Strossmayera Osijek, Sveučilištem u Rijeci, Sveučilištem u Splitu i Sveučilištem u Zagrebu, Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom - CARNET i Institutom Ruđer Bošković tijekom tri godine izgraditi računalni i podatkovni oblak, koji će biti temeljna sastavnica nacionalne istraživačke i inovacijske e-infrastrukture.

Vrijednost je projekta 196,8 milijuna kuna, a sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti