5 načina kako pametnim telefonom poboljšati svoje mentalno zdravlje

Ako si već ne možete priuštiti digitalni detoks, pokušajte s nekim od ovih pet načina barem malo povratiti ravnotežu u svoj digitalni i stvarni život.

Martina Čizmić | 28.07.2021. / 15:48

Depresija (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

 Često smo pisali o tome kako pametni telefoni izazivaju ovisnost, ali i kako veliki proizvođači rade na tome da smanje njegovu privlačnost. Koliko u tome uspijevaju, ovisi od osobe do osobe.

No, znate li da i sami možete pomoću pametnog telefona poboljšati vlastito mentalno zdravlje? To dolazi posebice do izražaja sad u vrijeme godišnjih odmora, kad mnogi unatoč tom što su na odmoru, provjeravaju i odgovaraju na poslovne e-mailove, poruke i pozive. Naime, pametni telefon može nam pomoći da se smirimo, budemo manje pod stresom i povećamo svoju produktivnost.

Ako si već ne možete priuštiti digitalni detoks, pokušajte s nekim od ovih pet načina barem malo povratiti ravnotežu u svoj digitalni i stvarni život.

Objavite samo jednu fotografiju dnevno
Studija objavljena u časopisu Health pratila je kako objavljivanje samo jedne fotografije dnevno na društvenim mrežama utječe na mentalno zdravlje ispitanika. Otkrili su da im je takav jednostavan projekt povoljno djelovao na mentalno zdravlje jer ih je natjerao da razmisle o tome što žele fotografirati i da si uzmu vremena za to. Nekima je činjenica da moraju napraviti jednu dobru fotografiju bila poticaj da napuste kauč i izađu iz kuće. S druge strane, komentari koje su dobili na fotografije omogućila im je da se povežu s ljudima, ali i da lakše prebrode teška razdoblja. Stoga, ako volite fotografirati, uzmite svoj pametni telefon u ruke i nemojte napraviti 100 fotografija istog motiva. Stanite, razmislite i napravite samo jednu i podijelite ju s obitelji i prijateljima. I bez suvišnih filtera!

Isprobajte neku od aplikacija za mentalno zdravlje
U trgovinama aplikacija mogu se pronaći stotine aplikacija koje za cilj imaju poboljšati mentalno zdravlje korisnika. Nekima odgovaraju aplikacije koje podsjećaju na dnevnik zahvalnosti, drugima pak aplikacije koje potiču meditaciju. Na svakome je da odabere onu koja mu najviše odgovara. Studija objavljena u Journal of Medical Internet Research otkrila je kako neke aplikacije mogu čak i zamijeniti odlazak na psihoterapiju, no istraživači ističu kako aplikacije mogu biti dodatna pomoć, ali za profesionalnu pomoć ipak se treba obratiti profesionalcima.

Napravite listu omiljenih pjesama i podignite si raspoloženje
Glazba utječe na naše raspoloženje, stoga ne iznenađuje da kad smo tužni ili depresivni, radije biramo polagane i tužne pjesme. S druge strane, slušanje omiljene pjesme može u nekoliko trenutaka podići raspoloženje. Osim toga, istraživanje je pokazalo kako slušanje glazbe može zaustaviti proizvodnju kortizola, hormona stresa, ali i ublažiti fizičku bol. Istraživanje je pokazalo i kako nije bitno koji žanr glazbe slušate, ako u njoj uživate. Zato, ako uživate u TBF-u ili jazzu, složite si omiljene pjesme na listu i kad god se osjećate loše, uključite glazbu.

Pogledajte nekoliko videa s mačkama
Da, da, znamo. Videa s mačkama su naporni, ali studija objavljena u časopisu Elsevier otkrila je da gledanje videa s mačkama može utjecati na naše raspoloženje, ublažiti negativne i potaknuti pozitivne emocije, ali i probuditi novu energiju u gledatelju. No, treba napomenuti da ako gledanje takvih videa koristite kako biste odgodili obavljanje nekog posla, ono neće imati pozitivne učinke jer ćete poslije biti pod još većim stresom. Zato, kad ste u gužvi, sačuvajte video za kasnije i pogledajte ga tijekom pauze ili kad vam treba malo odmora.

Meditirajte
Već smo spomenuli da aplikacije za meditaciju mogu poboljšati mentalno zdravlje. Ovisno o tome kako ju prakticirate, meditacija može pomoći da bolje spavate, smanjite anksioznost i stres, povećate samopouzdanje ili jednostavno uzmete nekoliko minuta za sebe. Prvih nekoliko puta možda nećete uspjeti postići onaj mir koji biste željeli, ali nemojte odustati. Pomoć možete potražiti u nekoj od aplikacija ili na YouTubeu gdje se nalazi pregršt videa koje vam mogu pomoći da naučite kako meditirati i voditi vas kroz meditaciju.

I na kraju, samo jedna napomena. Ako shvatite da vam je pametni telefon glavni izvor stresa ili ako se ne možete kontrolirati i provjeravate pametni telefon u svako doba dana i noći, uključite si postavke za "digitalnu dobrobit/digital wellness" koje možete pronaći u postavkama svog telefona. To vam može biti prvi korak prema boljem mentalnom zdravlju i umjerenijem korištenju pametnog telefona.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti