5 najboljih pluginova za Gmail

Gmail je od svojeg predstavljanja 2004. godine do danas postao nezaobilazan alat u svakodnevnom radu i funkcioniranju na internetu.

Zimo Zimo Igor Krajcer | 02.05.2011. / 13:49

5 najboljih pluginova za Gmail

Gmail je od svojeg predstavljanja 2004. godine do danas postao nezaobilazan alat u svakodnevnom radu i funkcioniranju na internetu.

Svojom jednostavnošću, a ujedno i mnoštvom mogućnosti vrlo se dobro uklopio u 'minimalističko i funkcionalno', kao Googleovu filozofiju razvoja aplikacija i usluga.

Međutim, kako ni jedan proizvod ne odgovara svačijim potrebama, tako je i Gmail moguće poboljšati određenim pluginovima, koji mu dodaju neke nove mogućnosti ili pak proširuju postojeće. Listu od 5 najboljih po mojem izboru donosim u nastavku, koje možete preuzeti kliknete li na naslov plugina.


1. Rapportive


Rapportive je plugin za Firefox, Safari i Chrome koji prekriva desnu stranu svakog e-maila tj. prekriva Google oglase. Na tom prostoru ispisuje korisne podatke o kontaktu od kojeg stiže e-mail, tako da u trenutku možete vidjeti tko je pošiljatelj i kakvo je njegovo online prisustvo. Rapportive prikazuje fotografiju svakog kontakta, profesionalne informacije, uključuje linkove na razne društvene profile (Facebook, LinkedIn...), a ukoliko pronađe twitter račun povezan s kontaktom, povlači i zadnjih nekoliko tweetova.

 


2. ActiveInbox


ActiveInbox besplatan je plugin (ima i plaćenu verziju s nekoliko dodatnih funkcija) za Firefox i Chrome koji dodaje to-do listu i project manager mogućnosti unutar izbornika s lijeve strane Gmaila. Korisnici mogu dodavati stavke na listu putem alatne trake koja se pojavi iznad svakog primljenog emaila. Svaki email se po defaultu može tagirati kao 'action', 'waiting on' ili 'some day' - ovisno o hitnosti samog maila i koliko je hitno poduzeti neku akciju vezanu uz njega.

Emailove možete ubacivati unutar kreiranih projekata (također putem tagova), te pratiti prethodne konverzacije unutar određenog projekta. Osim toga, plugin omogućuje i kreiranje custom kratica, kojim možete upravljati porukama puno brže.


3. Better Gmail


Better Gmail plugin je za Firefox koji je bio prava revolucija kod lansiranja, i možemo reći da je sam Google 'ukrao' par ideja za neke funkcije koje su se naknadno pojavile unutar samog Gmaila. Plugin je u biti kolekcija Greasemonkey skripti koje nude zgodne dodatne funkcionalnosti poput hijerarhijskog prikaza tagova ili pak highligtinga odabranog reda, uz niz ostalih zgodnih manjih opcija.


4. Google Labs


Niz super korisnih funkcionalnosti za Gmail koje još nisu dospjele u najnoviju verziju Gmaila nalazi se unutar 'testne zone' samog Gmaila - Google Labs. Google Labs u Gmailu možete pristupiti u postavkama (gornji desni kut) - Labs, te uključiti / isključiti funkcionalnosti koje vam se čine zanimljivim.

Neke od onih koje su mi se pokazale korisnim u radu su:

Refresh POP accounts

Jako zgodna mogućnost za vas koji ste povezali druge račune na gmail, koji dohvaća podatke s njih putem POP protokola. Uključivanjem ove funkcionalnosti na alatnoj traci prikazuje vam se gumb 'Refresh', kojim pokrećete trenutno dohvaćanje mailova s povezanih računa, što je jako korisno kad čekate nečiji mail koji Gmail nikako da učita.

Undo Send

Sigurno ste puno puta kliknuli na 'Send' i sjetili se da ste zaboravili zakvačiti neki dokument, ili pak dopisati neke podatke na kraju. Uključivanjem ove opcije kod slanja poruke iz Gmaila imate nekoliko sekundi da operaciju slanja otkažete. Super korisno!

Superstars

Ukoliko često zvijezdicama označujete važne emailove korisnika, ova funkcionalnost vam dodaje mogućnost različitih dodjeljivanja različitih ikona prioritetnim korisnicima, kako biste se lakše snašli u važnim porukama.

Mail Goggles

Jedan od mojih favorita je funcionalnost koja vas prije slanja emaila kasno noćima vikendom daje nekoliko kratkih matematičkih problema za riješiti. Jer, kao što svi znamo, mailovi koje pošaljemo u lagano neuračunjivom stanju mogu se požaliti.

Unutar Google Labsa postoji još niz drugih zgodnih funkcionalnosti, provjerite što se sve može naći, sigurno ćete pronaći nešto korisnog.


5. Gmail Drive


Zadnji unos na listi tehnički nije plugin, no definitivno zaslužuje da ga se spomene. Gmail Drive kreira virtualni filesystem oko vašeg Gmail računa, kako bi ga mogli koristiti kao medij za spremanje podataka - pojavljuje se kao disk unutar vašeg Windows Explorera. Baratanje tim spremišnim prostorom, većim od 6 GB, super je lako - klasični drag'n'drop radi kao i na bilo kojem 'normalnom' disku.

Naravno, postoji niz ostalih pluginova za Gmail - svakome odgovara određena kombinacija, javite nam kako vi prilagođavate vaš Gmail svojim potrebama u komentarima!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti