5 stvari koje sam naučio gledajući Interstellar

S obzirom da obožavam znanstveno fantastične filmove, nikako nije bilo za propustiti zavaliti se u udobna sjedala kina i pogledati nimalo kratkih 169 minuta novog Christopher Nolanovog remek djela.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 10.11.2014. / 08:11

5 stvari koje sam naučio gledajući Interstellar

S obzirom da obožavam znanstveno fantastične filmove, nikako nije bilo za propustiti zavaliti se u udobna sjedala kina i pogledati nimalo kratkih 169 minuta novog Christopher Nolanovog remek djela. U glavnoj ulozi legendarni Matthew McConaughey, uz Michaela Caina, Anne Hathaway i malo Matta Damona, film može slutiti samo na dobro.

“Kada dođe kraj našem životu na Zemlji, tim istraživača krenut će u najvažniju misiju u povijesti čovječanstva: na put izvan granica naše galaksije kako bi otkrili postoji li budućnost za ljude među zvijezdama.”, kada pročitate ovaj opis filma, znate da vas čeka ugodno putovanje na velikom filmskom platnu, no kakva se pouka krije iza cijelog filma? Ovo je pet stvari koje su meni zapele za oko gledajući i razmišljajući o čudnovatim putovima Nolana.

1. Misija Apollo je lažirana

Zanimljivo je da se zadnjih nekoliko godina često govori kako je lažiran put na Mjesec, a sve to naravno u političke svrhe. Jedna od mnogobrojnih teorija ide čak toliko daleko da stoji kako je zapravo Stanley Kubrick režirao slijetanje na Mjesec iz posebnog tajnog studija. Inače, Kubrick je radio Odiseja 2001, jedan od najboljih Sci-Fi filmova ikad. 

2. Robotizacija

Roboti polako preuzimaju radna mjesta, toga smo svjesni i o tome smo pisali. U Interstellaru ponestaje hrane, i jedna od glavnih namirnica je kukuruz koji obrađuju veliki strojevi, sami navođeni. Integrirana računala mogu raditi ono što ljude zamara — nismo li na korak tome i danas, u 2014./2015.?

3. Umjetna inteligencija

Kao što je slučaj sa HAL9000 u Odiseji 2001, tako i Interstellar ima svoje inteligente uređaje, koji nisu zlobni. Oni mogu raditi svašta, od brzog ‘trčanja’, razmišljanja, šaliti se, biti istiniti do određenog postotka, itd. Roboti su zamišljeni na prilično drugačiji način, što je opet zanimljivo razmišljanje Nolana. Siri, Cortana, Google Now? Zvuči poznato?

4. Vrijeme je najbitniji faktor

Cijeli film se zapravo svodi oko vremena i teorije relativnosti. Putovanje kroz vrijeme je omogućilo McConaugheyju da se vrati u prošlost i komunicira sa svojom kćeri, te joj pokaže pravi put prema spasu sa Zemlje koja iz dana u dan propada. Vrijeme je ovdje bitnije nego novac, i jedna minuta provedena na Saturnovom satelitu izgubljenih je sedam godina na Zemlji. 

5. Ne postoje duhovi i vanzemaljci

Teorija u filmu jest da ne postoje napredna bića, već smo to mi u budućnosti koji smo razvijeni da možemo živjeti u petodimenzijalnom prostoru, gdje možemo putovati u prošlost, te vidjeti svaki njezin trenutak. Na tu tezu, dano nam je na razmišljanje, jesmo li sami u svemiru ili nam su ti svi silni NLO-i, duhovi, itd. ljudi koji žive u budućnosti i žele nam nešto objasniti? Na to pitanje izgleda da nećemo saznati odgovor.

Ukoliko imate prilike, preporučujem vam da svakako skoknete do obližnjeg kina i odvojite dva i pol sata. Neće vam biti žao!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti