A-135: Bilo koju prijetnju iz zraka ovaj jedinstveni ruski protuzračni sustav rješava – u manje od minute

DON-2N je kompleks protuzračne obrane koji predstavlja jedinstveno vojno-tehnološko čudo u svijetu, a njegova je zadaća protuzračna obrana Moskve. S obzirom na sve što može, stanovnici Moskve i okolice mogu mirno spavati, a eventualni napadači samo mozgati kako da ga probiju.

Branimir Vorša | 23.01.2020. / 08:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Protuzračna obrana ruske prijestolnice Moskve jedna je od najsofisticiranijih u svijetu i uključuje više razina raketnih rampi za obranu od zrakoplova i balističkih raketa te jedinstveni tetrahedralni radijski radar u obliku krnje piramide, koji je toliko moćan da može otkriti i svemirski otpad u orbiti oko Zemlje.

U slučaju zračnog napada na Moskvu njezin protuzračni obrambeni sustav problem rješava u manje od minute, ističe zapovjednik protuzračne obrane, general-bojnik Sergej Grabčuk.

On je u intervjuu za Krasnaju zvezdu pojasnio kako ruska mreža za globalno otkrivanje lansiranja projektila bilježi broj neprijateljskih raketa, potencijalne ciljeve prema njihovim putanjama, istovremeno uzimajući u obzir projektile s pravim bojnim glavama i one s lažnim.

Tako kompleksna balistička meta putuje prema svojem cilju brzinom do sedam kilometara u sekundi, naglašava Grabčuk.

U slučaju da je cilj Moskva sustav za upozorenje od raketnog napada označava mete i protuzračna obrana počinje sa svojim borbenim ciklusom.

Trajanje borbenih operacija protuzračnih sustava iznosi nekoliko desetaka minuta. Odabir ciljeva provodi se na udaljenostima od više tisuća kilometara. Istovremeno, zadatak izoliranja pravih bojnih glava od onih lažnih, kao i njihova putanja, kontinuirano se prati, pri čemu se proturaketni projektili navode do točke presretanja i uništenja bojne glave, kaže Grabčuk.

Kad se sve svede na sraz balističkog projektila i protubalističke rakete, ta bitka kratko traje i može potrajati i manje od minute, dodaje Grabčuk.

Taj čitav sustav protuzračne obrane Moskve zove se A-135, a DON-2N radar njegov je ključni dio. Tu su i vojni sateliti u geostacionarnoj orbiti oko Zemlje.

Sposoban je promatrati istovremeno čitavu gornju hemisferu Zemlje na udaljenosti od nekoliko tisuća kilometara, ističe Grabčuk.

Radar raspoznaje prave od lažnih bojnih glava i otporan je na elektroničko ometanje, a prema mišljenju Grabčuka, u svijetu mu jednostavno nema ravnog.

Tu je i antibalistička raketa PRS-1M, koja je već uspješno testirana i koja ima sposobnost presretanja ciljeva na tri razine udaljenosti: do 50 kilometara nadmorske visine i 350 kilometara udaljenosti, do 120 kilometara nadmorske visine i 1000 kilometara udaljenosti te do 800 kilometara nadmorske visine i 1500 kilometara udaljenosti.

Osim vojne primjene, DON-2N ima i mirnodopsku, u kojoj prati događaje u Zemljinoj atmosferi prateći svemirske letjelice i svemirski otpad.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti