A1 Hrvatska planira povezati milijun kućanstava svojom gigabitnom fiksnom mrežom

Infrastrukturna oprema koja se postavlja u A1 optičku mrežu već podržava brzine do 50 Gbps, a za usporedbu, komercijalni korisnički uređaji danas podržavaju od 2.5 Gbps do maksimalnih 10 Gbps

Martina Čizmić | 20.04.2023. / 15:40

A1 Hrvatska (Foto: Zimo)

Iz A1 Hrvatska najavili su ambiciozne planove nastavka ulaganja u izgradnju i modernizaciju, kako kažu, najveće gigabitne fiksne mreže u Hrvatskoj te plan da do 2025. povežu čak milijun kućanstava, odnosno njih 70 posto. Također, A1 optička mreža već je sada u stanju podržati kapacitet od 50 Gbps i spremna je za potrebe korisnika u budućnosti.

Kako je istaknuo predsjednik Uprave A1 Hrvatska, Jiří Dvorjančanský, već su su započeli s ambicioznim planom prema kojem svake godine povezuju novih 150 tisuća kućanstava gigabitnom fiksnom mrežom. Dodao je kako sada već 672 tisuće kućanstava ima mogućnost spajanja na mrežu nove generacije čime je obuhvaćeno više od milijun i 800 tisuća ljudi, a krajem godine bit će dostupna u čak 800 tisuća kućanstava diljem Hrvatske.

Objasnio je da će te investicije pokatnuti i daljnji razvoj digitalnih usluga u Hrvatskoj.

Osim značajnih višegodišnjih investicija, iza najveće i najmodernije gigabitne fiksne mreže u Hrvatskoj su trud, znanje i inovacije A1 stručnjaka. Naš je cilj poslati zastarjelu pristupnu tehnologiju, bakrene parice, u povijest. Zato, nakon ovogodišnje investicije 109.28 milijuna eura u radio-frekvencijski spektar, nastavljamo s novim, značajnim ulaganjima u ubrzanu izgradnju i modernizaciju A1 fiksne i mobilne mreže, istaknuo je.

Branimir Marić, A1 Hrvatska (Foto: A1 Hrvatska)

Infrastrukturna oprema koja se postavlja u A1 optičku mrežu već podržava brzine do 50 Gbps, a za usporedbu, komercijalni korisnički uređaji danas podržavaju od 2.5 Gbps do maksimalnih 10 Gbps.

Ovaj test 50G PON tehnologije najbolji je pokazatelj modernizacije A1 fiksne mreže, njezine kvalitete i spremnosti za narednih pet i više godina. Spremnosti da svako kućanstvo sa sadašnjih 10-ak povezanih uređaja ima 30 i više koji će svi raditi neometano i punim kapacitetom na Wi-Fi 6 ili budućem 7 standardu, demonstrirao je glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije u A1 Hrvatska Branimir Marić.

Uz najavljene investicije, iz A1 Hrvatska najavili su i pokretanje nove usluge na domaćem tržištu – Rent a NET. Kako su objasnili, usluga je kreirana primarno prema potrebama korisnika koji putuju na odmor u vlastitu nekretninu ili domaćine koji su itekako svjesni da je kvalitetna internetska veza postala jedan od glavnih preduvjeta onoga što se smatra dobrim smještajem. Fiksni paket dostupan je na A1 infrastrukturi koji omogućuje kroz Moj A1 aplikaciju biranje dva modela rada – u punoj brzini i standby za primjerice period izvan sezone. Usluga ostaje cijelo vrijeme aktivna pa je izvan sezone osigurana povezivost IoT uređaja poput smart home senzora ili web kamera.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti