AI može predvidjeti rizike oboljenja od raka dojke uspješnije od trenutačnih modela

"Predviđanjem toga tko će oboljeti od raka u budućnosti, nadamo se da možemo spasiti živote i otkriti simptome prije nego što se uopće i pojave."

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.05.2019. / 09:39

AI i medicina (Foto: Getty images)

Veliko otkriće znanstvenika s MIT-a i Massachusetts General Hospitala (MGH) moglo bi u budućnosti pomoći u ranom otkrivanju raka dojke. Oni su proučavali podatke s mamografije više od 60 tisuća pacijentica koje su liječene u MGH-u, nakon čega su detaljno analizirali rezultate za osobe koje su tijekom sljedećih pet godina oboljele od raka dojke. Na temelju tih podataka napravili su model dubinskog učena koji prepoznaje određene uzorke na tkivu dojke koji su rani znakovi raka, a koje ljudsko oko ne može primijetiti.

Zahvaljujući tim podacima, umjetna inteligencija samo na temelju podataka dobivenih mamografijom može predvidjeti hoće li žene tijekom sljedećih pet godina oboljeti od raka dojke. Prijašnje metode koje su korištene za predviđanje rizika raka dojke bile su uspješne samo u 18 posto slučajeva u kojima bi pacijente postavili u kategoriju visokog rizika za oboljenje od raka dojke, dok točnost predviđanja umjetne inteligencije trenirane na navedenim podacima iznosi oko 31 posto tako da je riječ o prilično velikom povećanju.

Ne treba niti napominjati koliko je rano otkrivanje bolesti važno za liječenje tj. izlječenje – prekasna dijagnoza znači agresivnije tretmane, ali i nesigurnije ishode, zbog čega ranije prepoznavanje i dijagnoza bolesti doslovno mogu spasiti ljudske živote. Također, još jedna stvar koju treba izdvojiti jest i da se ovaj model s jednakom preciznošću može primijeniti i na Afroamerikankama jer su se dosadašnji modeli pokazali uspješnijim na ženskoj populaciji bijele rase.

Jedan od autora ovog istraživanja Adam Yala komentirao je kako je njihov cilj primijeniti modele koje su razvili i na druge bolesti, pogotovo na one s neučinkovitim modelima procjene rizika, poput raka gušterače.

Predviđanjem toga tko će oboljeti od raka u budućnosti, nadamo se da možemo spasiti živote i otkriti simptome prije nego što se uopće i pojave, doda je Yala.

Izvor: Fast Company
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti