AI ulazi i u američke državne institucije: Morat će se poštivati stroga pravila i zaposliti "nadzornike AI"

Analitičari ističu kako je ovaj potez američke vlade signal da će državna tijela prihvatiti umjetnu inteligenciju, ali i da će ju držati pod strogim nadzorom jer će glavni službenici za umjetnu inteligenciju odgovarati za njezinu primjenu u svakom odjelu.

Martina Čizmić | 29.03.2024. / 12:13

Joe Biden (Foto: Afp)

SAD je dobio svojevrstan set pravila koja će regulirati federalnu upotrebu umjetne inteligencije. Kako je objavljeno na službenim stranicama Bijele kuće, donošenjem tih pravila želi se ublažiti rizik od umjetne inteligencije, ali i iskoristiti sve prednosti koje ta tehnologija donosi. 

Usmjereno je na jačanje sigurnosti i zaštite umjetne inteligencije, zaštitu privatnosti Amerikanaca, unaprjeđenje jednakosti i građanskih prava, zauzimanje za potrošače i radnike, promicanje inovacija i konkurencije, unapređenje američkog vodstva diljem svijeta, i više, stoji u objavi. 

Potpredsjednica Kamala Harris najavila je nova pravila koja je sastavio Ured za upravljanje i proračun, naglašavajući važnost osiguravanja da alati umjetne inteligencije ne ugrožavaju prava i sigurnost američkog naroda.

Umjetna inteligencija Iz Bijele kuće upozoravaju na "zastrašujuće dobru" AI tehnologiju koja predstavlja veliku opasnost

Tako prema tim pravilima, federalne agencije moraju implementirati konkretne mjere zaštite pri korištenju umjetne inteligencije, osiguravajući transparentnost i odgovornost u upravljanju rizicima povezanim s aplikacijama umjetne inteligencije. Te mjere zaštite obuhvaćaju procjenu, testiranje i praćenje utjecaja umjetne inteligencije na javnost, ublažavanje algoritamske diskriminacije i pružanje transparentnosti vladine upotrebe umjetne inteligencije.

Primjerice, agencije koje postavljaju umjetnu inteligenciju u kritična područja kao što je zdravstvo moraju osigurati ljudski nadzor kako bi provjerili rezultate alata i spriječili razlike u pristupu zdravstvenoj skrbi. Ako se agencija ne može pridržavati ovih zaštitnih mjera, mora prestati koristiti sustav umjetne inteligencije osim ako to opravdavaju povećani rizici ili operativna potreba.

Također, nalaže se uvođenje proširene transparentnosti u korištenju umjetne inteligencije od strane saveznih agencija, zahtijevajući od njih da objave godišnje popise slučajeva upotrebe umjetne inteligencije, izvještavaju o mjernim podacima o osjetljivim slučajevima upotrebe i obavijeste javnost o svim izuzećima AI.

Podsjetimo, Bijela kuća želi unaprijediti odgovorne inovacije umjetne inteligencije uklanjanjem prepreka. Smatraju da AI tehnologija predstavlja mogućnosti za rješavanje društvenih izazova kao što su odgovor na klimatske krize, javno zdravlje i javna sigurnost.

Slika nije dostupna Bijela kuća nudi milijune dolara za najbolje AI rješenje: Pobjednički softver odmah će ići u upotrebu

Neposredno prije predstavljanja novih pravila, američki predsjednik Joe Biden i Bijela kuća, naložili su državnim agencijama imenovanje 'glavnog službenika za umjetnu inteligenciju'. Iako su neke agencije to već napravile, mnogo je onih koje još nisu, a njima je dan rok od 60 dana da to učine. Glavni službenici za AI moraju imati "značajnu stručnost na području umjetne inteligencije" kako bi mogli obavljati "nadzor nad AI".

Analitičari sitiču kako je ovaj potez američke vlade signal da će državna tijela prihvatiti umjetnu inteligenciju, ali i da će ju držati pod strogim nadzorom, jer će glavni službenici za umjetnu inteligenciju odgovarati za njezinu primjenu u svakom odjelu.

Inače, Bidenova administracija je, u državnom proračunu za 2025., izdvojila nevjerojatnih 3,3 milijarde dolara za razvoj umjetne inteligencije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti