Bijela kuća nudi milijune dolara za najbolje AI rješenje: Pobjednički softver odmah će ići u upotrebu

Natjecanje koje je pokrenula Bijela kuća trajat će čak dvije godine, ali je zato fond nagrada izdašan.

Martina Čizmić | 10.08.2023. / 14:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Bijela kuća objavila je pokretanje natjecanja o kibernetičkoj sigurnosti koje će biti vrijedno gotovo 20 milijuna dolara. Kako je istaknuto u priopćenju, tim se natjecanjem želi potaknuti upotreba umjetne inteligencije u kibernetičkoj sigurnost te u detektiranju i popravljanju sigurnosnih nedostataka u infrastrukturi američke vlade. 

Kibernetička sigurnost utrka je između napada i obrane, istaknula je Anne Neuberger, zamjenica savjetnika za nacionalnu sigurnost američke vlade za kibernetičku tehnologiju i tehnologiju u nastajanju. Znamo da zlonamjerni akteri već koriste umjetnu inteligenciju za ubrzavanje prepoznavanja ranjivosti ili izradu zlonamjernog softvera.

Lozinka AI može jednostavno i s velikom preciznošću saznati lozinke za mailove i druge online servise

Pod vodstvom Agencije za napredna obrambena istraživanja (DARPA), ovo će natjecanje uključivati ​​suradnju s nekoliko vrhunskih AI tvrtki – Anthropic, Google, Microsoft i OpenAI – koje posuđuju svoju stručnost i stavljaju svoju vrhunsku tehnologiju na raspolaganje za ovaj izazov, navodi se u objavi

U planu je da natjecanje traje čak dvije godine. Timovi će sudjelovati u kvalifikacijama u proljeće 2024., nakon čega će do 20 timova s najboljim rezultatom biti pozvani da sudjeluju u polufinalnom natjecanju na DEF CON 2024, jednoj od najboljih svjetskih konferencija o kibernetičkoj sigurnosti. Najboljih pet timova dobit će novčane nagrade i nastaviti u završnu fazu natjecanja, koja će se održati na DEF CON 2025. Tri najbolja natjecatelja u finalnom natjecanju dobit će dodatne novčane nagrade.

Slika nije dostupna Kineski hakeri upali u sustave barem dvije američke vladine agencije

Najbolji natjecatelji napravit će značajnu razliku u kibernetičkoj sigurnosti za Ameriku i svijet. Open Source Security Foundation (OpenSSF), projekt Linux Foundationa, služit će kao savjetnik za izazove. Također će pomoći osigurati da se pobjednički softverski kod odmah stavi u upotrebu štiteći najvažniji američki softver i čuvajući sigurnost američkog naroda, poručuju iz Bijele kuće. 

Podsjetimo, prošle su godine američke tvrtke lansirale niz alata pogonjenih umjetnom inteligencijom kao što je ChatGPT ili Bard, koji korisnicima omogućuju stvaranje uvjerljivih videa, slika, tekstova i računalnog koda. Međutim, stručnjaci kažu da bi takvi alati mogli znatno olakšati  provođenje masovnih kampanja hakiranja ili stvaranje lažnih profila na društvenim medijima za širenje lažnih informacija i propagande.

Haker - 3 Microsoft upozorava: Kineski hakeri infiltrirali su se u glavne infrastrukturne mreže SAD-a

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti