AI može jednostavno i s velikom preciznošću saznati lozinke za mailove i druge online servise

Istraživači koji treniraju umjetnu inteligenciju pronašli su još jedan način njene primjene.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.08.2023. / 12:17

Lozinka (Foto: Getty Images)

Hakeri i kibernetički kriminalci do sada su se služili brojnim metodama za krađu lozinki i provalu u korisničke račune. Stručnjaci za umjetnu inteligenciju pronašli su još jedan i, čini se, iznimno učinkovit način s kojim se mogu dokopati lozinki korisnika, a on je baziran na - slušanju. Naime, dobro istrenirani algoritam može na temelju zvukova kuckanja po tipkovnici otkriti koje se tipke pritišću.

Sam Altman, OpenAI Šef OpenAI-a nervozan uoči izbora u SAD-u: To će biti moćna sila!

Svaka tipka ima, za AI algoritam, prepoznatljiv zvuk tako da je sada moguće samo na temelju zvukova, ali i načina tipkanja saznati šifru. Istraživači su testirali više snimaka kuckanja te se ova tehnika pokazala iznimno uspješnom i pouzdanom.

Oni su prvo algoritam trenirali na zvukovima tipkanja (kao i intenzitetu pritiskanja tipki i vremenu između dodira tipki) s različitih udaljenosti od tipkovnice, ali i kutova na koji je postavljen mikrofon u odnosu na tipkovnicu. Nakon toga su napravili zvučni profil za svaku pojedinačnu tipku i krenuli s testiranjem korištenjem više različitih metoda. U svakom od tih testova postotak uspješnosti iznosio je iznad 90 posto. Osim samog algoritma, istraživači su kao jedan od glavnih razloga prepoznavanja zvukova pojedinačnih tipki izdvojili i napredak u kvaliteti opreme za snimanje i mikrofona.

Najuspješnijom tehnikom čija je uspješnost iznosila čak 95 posto pokazao se test u kojem se mikrofon pametnog telefona koristio za slušanje zvuka tipkanja na tipkovnici na MacBooku Pro. Također, ova je metoda testirana i prilikom korištenja aplikacija poput Zooma i Skypea koje se danas često koriste, pogotovo s obzirom na to da mnogi i dalje rade od kuće, cijelo ili hibridno radno vrijeme. I u ovom slučaju AI se pokazala iznimno preciznom pri prepoznavanju zvuka tipkanja pa je uspješnost prepoznavanja iznosila 93 posto za Zoom i 92 posto za Skype.

Dok ova tehnika prikazuje nove impresivne mogućnosti umjetne inteligencije, mnogi bi zbog nje mogli nastradati jer bi se kriminalci mogli dokopati njihovih lozinki za brojne servise. Zamislite samo da netko primjenjuje tu metodu dok s tom osobom ili osobama razgovara putem Zooma. Također, ako bi se kriminalci ili samo malo znatiželjnije osobe dokopale takvog programa, onda bi udaljeni rad i tipkanje iz kafića moglo postalo prilično rizično.

Papa Franjo Ne koristi računala, ali upozorava na opasnosti umjetne inteligencije: Moramo biti budni!

Ono što svakako treba napomenuti jest kako je uspješnost u prepoznavanju velika samo u slučaju analize zvukova tipkovnice na kojoj je algoritam treniran, dok je uspješnost puno manja kada su u pitanju tipkovnice na kojima AI nije treniran. Kao jedan od načina na koji bi mogli prevariti AI koja prisluškuje zvuk vaše tipkovnice istraživači savjetuju povremenu promjenu stila tipkanja, koja bi mogla zbuniti algoritam.

Izvor: Digital Trends

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti