Šef OpenAI-a nervozan uoči izbora u SAD-u: To će biti moćna sila!

Altman je i ranije rekao kako je bolje da gaji određen strah prema svojim kreacijama, nego da potpuno zanemari rizike.

Martina Čizmić | 07.08.2023. / 09:52

Sam Altman, OpenAI (Foto: Afp)

 Možda zvuči pomalo apsurdno, no izvršni direktor OpenAI-ja, Sam Altman, koji je godinama aktivno radio (i još uvijek radi) na razvoju umjetne inteligencije, sve češće ističe svoju zabrinutost potencijalnim negativnim posljedicama do kojih bi moglo doći zbog njene upotrebe.

Tako je Altman, nakon što je pozvao na regulaciju razvoja umjetne inteligencije, izrazio svoju zabrinutost i zbog potencijalno destruktivnih učinaka koji bi umjetna inteligencija mogla imati na demokratske procese, odnosno izbore.

Sam Altman Altman na turneji poziva na regulaciju umjetne inteligencije: Treba regulirati velike tvrtke poput OpenAI i Googlea, ne i startupove

Nervozan sam zbog utjecaja koji će umjetna inteligencija imati na buduće izbore, napisao je Altman na platformi X. Dodao je da će tako biti barem dok se svi ne naviknu na te, nove okolnosti.

Personalizirano uvjeravanje jedan na jedan, u kombinaciji s visoko kvalitetnim generiranim medijskim sadržajem, bit će moćna sila, dodao je.

 

 

Činjenica da je to napisao čovjek koji radi na razvoju iste te umjetne inteligencije, ima određenu težinu. Pogotovo jer je umjetna inteligencija već korištena u SAD-u, u nekoliko predizbornih oglasa povezanih s nadolazećim izborima 2024. godine. Tako su u oglasima prikazane umjetno stvorene fotografije sukoba između Kine i SAD-a, ali i aktualnog predsjednika Joea Bidena.

Takve lažne snimke pokazale su se prilično uvjerljivima. Dovoljno je podsjetiti na lažnu fotografiju bombaškog napada u blizini Pentagona, zbog koje je zabilježen čak i pad vrijednosti dionica na burzi. Iako je veoma brzo otkriveno da se radi o lažnoj fotografiji objavljenoj na (tada još uvijek) Twitteru, posljedice su bile itekako opipljive.

Robot ubojica, ilustracija Stručnjaci upozoravaju na tri najveće prijetnje od umjetne inteligencije

Strah oko utjecaja umjetne inteligencije na živote ljudi, mogao bi biti opravdan. Iako ga je teško čuti iz usta (ili ovom slučaju prstiju) nekoga tko aktivno radi na razvoju alata koji bi mogli dovesti do takve situacije. No, Altman je i ranije rekao kako je bolje da gaji određen strah prema svojim kreacijama, nego da potpuno zanemari rizike.

Iako nije savršeno rješenje, podizanje svijesti o tome bolje je nego ništa, napisao je prošli tjedan Altman i najavio kako će uskoro organizirati događanja na kojima će o takvim strahovima i zabrinutosti pomnije razgovarati.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti