Zbog jedne pogreške u sustavu trudnica u osmom mjesecu trudnoće završila u zatvoru

To je već treća optužnica podignuta protiv policije iz istog razloga te je u svim slučajevima tehnologija pogriješila na štetu osoba tamnije kože.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.08.2023. / 10:29

Nadzorne kamere (Foto: Getty Images)

Sredinom veljače policija u Detroitu pokucala je na vrata 32-godišnje Porche Woodruff s nalogom za uhićenje zbog krađe automobila. Woodruff, koja je tada bila u osmom mjesecu trudnoće, uhićena je pred dvoje djece koje je tada pripremala za školu te je bila u potpunom šoku zbog optužbe i uhićenja.

Slika nije dostupna Muškarac proveo tjedan dana u zatvoru zbog greške tehnologije za prepoznavanje lica

U policijskoj postaji provela je jedanaest sati gdje je ispitana, a policija joj je uzela i mobitel. Razlog zbog kojeg je uhićena, iako nije imala veze s krađom automobila jest - greška sustava za prepoznavanje lica. Krađu je snimila nadzorna kamera, a lice koje je snimljeno uspoređeno je sa snimkama osoba koje su ranije uhićene zbog raznih kaznenih djela i nalaze se u policijskoj bazi podataka. Za takve se usporedbe koristi program za prepoznavanje lica koji je osobu s te snimke identificirao kao Porchu Woodruff, čija se fotografija nalazi u bazi podataka zbog jednog kaznenog djela iz 2015. godine.

Da je ona ukrala automobil nakon toga je potvrdio i njegov vlasnik, no čini se nevjerojatnim što nitko nije reagirao na činjenicu što osoba na snimci nije bila trudna, dok je Woodruff već bila u poodmaklom stadiju trudnoće.

Kao i u više ranijih slučajeva, uhićenje Woodruff ukazalo je na nesavršenost tehnologije prepoznavanja lica, pogotovo kada je riječ o osobama tamnije kože. Nakon svega Woodruff je podigla optužnicu protiv grada Detroita i policije te je zbog cijele situacije ona je na kraju završila u bolnici, dehidrirana i traumatizirana, a bila je u strahu i za svoje dijete. Njen odvjetnik upozorio je kako policija ne bi smjela kao dokaz uzimati samo podatke dobivene od sustava prepoznavanja lica, već bi na temelju tih podataka trebali provesti i dodatnu istragu kako bi se izbjegle ovakve situacije.

To je već treća optužnica podignuta protiv policije iz istog razloga te je u svim slučajevima tehnologija pogriješila na štetu osoba tamnije kože.

Slika nije dostupna Ukrajinci su počeli koristiti kontroverznu američku tehnologiju prepoznavanja lica

Kao razloge nepreciznosti ove tehnologije na Ars Tehnici navode nedokazane algoritme, pristranost pri treniranju podataka, različite kutovi fotografija, kao i lošu kvalitetu fotografija koje se koriste za prepoznavanje osumnjičenih. Zbog ovih problema neki su gradovi, poput San Francisca, Oaklanda i Bostona zabranili korištenje ove tehnologije.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti