Muškarac proveo tjedan dana u zatvoru zbog greške tehnologije za prepoznavanje lica

Vožnja na obiteljsku večeru pretvorila se u noćnu moru za jednog Amerikanca nakon što ga je zaustavila policija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.01.2023. / 08:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tehnologija prepoznavanja lica postala je naša svakodnevica nakon što su brojne mobilne kompanije implementirale tu opciju u svoje telefone. Dovoljno je, dakle, samo pogledati uređaj i on će se automatski otključati. Sama tehnologija pokazala se prilično preciznom i rijetko kada će pogriješiti, odnosno ne prepoznati odmah lice vlasnika telefona.

Slika nije dostupna Ukrajinci su počeli koristiti kontroverznu američku tehnologiju prepoznavanja lica

Osim u telefonima, ista je tehnologija zanimljiva i npr. policiji te mora biti iznimno precizna i gotovo nepogrešiva jer, ako pogriješi, moglo bi se dogoditi da netko nevin bude optužen za djela koja nije počinio i završi u zatvoru. Umjetna inteligencija i tehnologija prepoznavanja lica upravo su takav scenarij napisale za jednog Amerikanca koji je, ni kriv ni dužan, umjesto na večeri za Dan zahvalnosti sa svojom obitelji, završio u - zatvoru.

Randal Reid uhićen je na temelju naloga iz američke savezne države Louisiane za krađu torbice skupe 7500 dolara te još jedne torbice vrijedne nešto manje od tri tisuće dolara, a njega je kao jednog od trojice pljačkaša prepoznala upravo tehnologija prepoznavanja lica. Uhićen je prilikom prometne kontrole u Georgiji, a iako je tvrdio kako nikada nije bio u Louisiani, u zatvoru je proveo čak tjedan dana.

Nisu poznati detalji o vrsti tehnologije prepoznavanja lica koju koristi lokalna policija, koja je na kraju priznala pogrešku, no do te pogreške nije niti smjelo doći jer, iako Ried sliči pljačkašu, postoje određene razlike između njih - poput velike razlike u težini i madeža na licu.

Slika nije dostupna Američka kompanija želi se dokopati fotografija lica gotovo svih ljudi na svijetu

Muškarac je doživio velik šok zbog uhićenja za kazneno djelo koje nije počinio te je, osim zbog činjenice što je završio u zatvoru, strahovao i da će ostati bez posla. Srećom, policija je na kraju ipak priznala svoju grešku, pa je nakon tjedan dana izašao iz zatvora, a njegov slučaj pokazuje kako tehnologija prepoznavanja lica nije usavršena i lako može pogriješiti, pa je potrebno biti iznimno oprezan prilikom njezina korištenja u ovakvim situacijama.

Izvor: Nola.com

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti