Amazon predstavio novog robota u svojim skladištima koji bi trebao pomagati u pakiranju narudžbi

Kako su istaknuli iz Amazona, zahvaljujući računalnom vidu i umjetnoj inteligenciji, Vrapčić može prepoznati oko 65 posto proizvoda koje Amazon prodaje, a s vremenom bi taj postotak trebao biti još i viši.

Martina Čizmić | 11.11.2022. / 14:54

Amazonov robot Sparrov odnosno Vrapčić (Foto: Amazon)

Amazon je predstavio, kako su opisali, "novi inteligentni robotski sustav" koji bi trebao pojednostaviti proces ispunjavanja narudžbi u skladištima.

Nazvan "Sparrow" odnosno "vrapčić", robot je zamišljen kao pomagač zaposlenicima u skladištima i to u dijelu kad pronalaze i odabiru pojedinačne proizvode unutar narudžbe.

Amazon Scout (Foto: Amazon) Negativna ocjena za Scout: Amazon odustaje do testiranja svog dostavnog robota

"Vrapčić" će se tako pridružiti već dobro poznatim robotu Robinu i ranije najavljenom Cardinalu te bi trebao olakšati pritisak na zaposlenike tijekom najzaposlenijeg mjeseca u godini - prosinca. Naime, njegova će zadaća biti da preuzme repetitivne zadatke i poveća učinkovitost u skladištima.

Sparrow je prvi robotski sustav u našim skladištima koji može otkriti, odabrati i rukovati pojedinačnim proizvodima u našem inventaru. Predstavlja veliki napredak u najsuvremenijoj tehnologiji industrijske robotike jer koristi računalni vid i umjetnu inteligenciju (AI), istaknuli su iz Amazona.

Kako su istaknuli iz Amazona, zahvaljujući računalnom vidu i umjetnoj inteligenciji, Vrapčić može prepoznati oko 65 posto proizvoda koje Amazon prodaje, a s vremenom bi taj postotak trebao biti još i viši. 

Slika nije dostupna Amazon u šopingu: Kupuju poznatog proizvođača robotskih usisavača za 1,7 milijardi dolara

Kako su pojasnili iz Amazona, Vrapčić prepoznaje oblik, veličinu i teksturu proizvoda, identificira ih, a potom ih može podići i odložiti u različite plastične spremnike, koji služe za razvrstavanje i ispunjavanje narudžbi.

Dodali su i kako je Vrapčić prvi robot takve vrste u Amazonu.

Inače, oko 75 posto paketa u Amazonu, barem je u jednoj fazi pakiranja i otpreme bilo u "robotskim rukama". S Vrapčićem će se taj postotak dodatno povećati.

Hoće li to ujedno i rezultirati smanjenjem broja zaposlenih, za sad ne otkrivaju. 
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti