Amazon u šopingu: Kupuju poznatog proizvođača robotskih usisavača za 1,7 milijardi dolara

Amazon polako, ali sigurno, gradi svoj ekosustav povezanih uređaja kojima želi osvojiti svaki dom.

Martina Čizmić | 06.08.2022. / 08:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Amazon će uskoro dodati još jedan brand u svoj portfelj povezanih uređaja. Prema objavi koju je objavio iRobot Corp, poznati proizvođač robotskih usisavača, dogovorena je prodaja u vrijednosti od 1,7 milijardi dolara. Amazon će tako platiti, u gotovini, 61 dolar po dionici.

Akvizicija je zapravo logičan nastavak Amazonovih planova koje je 2021. predstavio stari potpredsjednik, Dave Limp. On je u razgovoru s novinarima istaknuo kako u Amazonu vjeruju da će za pet ili deset godina, svaki dom imati barem jednog robota koji će biti središnja figura u životu ljudi.

Slika nije dostupna Amazon potiho ulazi u svijet medicine: Udružili se s istraživačkim centrom i razvijaju cjepivo protiv raka

I u iRobotu imaju viziju povezanog doma u kojem cijeli niz uređaja međusobno komunicira i koji bi moglao pomoći u brizi za djecu i starije.

lako Amazonovi odjeli koji se bave uređajima trenutno stvaraju tek djelić prihoda koje ta tvrtka ostvaruje, jasno je kako se Amazon polako okreće povezanim uređajima koji bi se mogli koristiti u kombinaciji s glasovnim asistentom Alexom. Podsjetimo, 2018. su kupili tvrtku Ring koja proizvodi sigurnosne sustave kao što su videozvona i kamere.

No, prije nego što ova posljednja transakcija postane važeća, cijeli će posao morati dobiti zeleno svjetlo američke Trgovinske komisije. Ako slučajno cijeli dogovor propadne, Amazon će morati platiti iRobotu 94 milijuna dolara odštete.

Amazon Prime Air (Foto: AFP) Amazonovi dronovi uskoro bi trebali početi s dostavama

Dok se čeka to zeleno svjetlo, borci za privatnost već su upozorili kako bi prodaja iRobota Amazonu mogla stvoriti dodatne probleme za korisnike. Strahuje se da bi podaci koje iRobotovi usisavači prikupljaju u domu korisnika, mogli poslužiti Amazonu za dodatno ciljanje oglasima.

Na to su odmah reagirali iz Amazona ističući kako čuvaju privatnost svojih korisnika i ne prodaju njihove podatke trećim stranama te da će s takvom praksom nastaviti i u budućnosti.

 

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti