Amazonovi dronovi uskoro bi trebali početi s dostavama

Krajem ove godine u jednom dijelu Kalifornije Amazonovi dronovi bi stanovnicima tog područja trebali početi s dostavom proizvoda koje naruče putem njihove trgovine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.06.2022. / 11:47

Amazon Prime Air (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Prošlo je skoro desetljeće od kada je Jeff Bezos prvi put objavio planove o brzim dostavama Amazonovih proizvoda putem bespilotnih letjelica. Od tada do danas svašta se promijenilo pa je Bezos tako jedno vrijeme bio najbogatiji čovjek na svijetu te je ispunio svoje snove o letu u svemir. Također, napustio je čelno mjesto Amazona.

Slika nije dostupna “One misle da je to Terminator”: Pogledajte video napada ptice na dostavni dron

Ono što se ipak nije promijenilo jest status njihove usluge dostave dronovima koja još nije pokrenuta. Ipak, čini se da je stigao red i i na to pa su iz Amazona objavili kako će kasnije ove godine u Lockefordu (Kalifornija) početi s dostavom putem bespilotnih letjelica. Kako su objavili na blogu kompanije, ljudima koji žive u tom području Amazonovi dronovi moći će dostaviti tisuće različitih proizvoda direktno u njihova dvorišta, no nisu objavili o kakvim se proizvodima radi.

To je tek početak takve vrste dostava te iz Amazona kažu kako će im to iskustvo pomoći da s vremenom usavrše svoju uslugu Prime Air, ali je i skaliraju kako bi ispunila zahtjeve korisnika na drugim područjima.

Prije nego prvi dron poleti i dostavi proizvode, Amazon mora još osigurati jedan certifikat Savezne uprave za civilno zrakoplovstvo.

Amazon Prime Air (Foto: AFP) Padaju dronovi: Amazonova ideja o zračnoj dostavi ne odvija se po planu

Iako su među prvima najavili dostave bespilotnim letjelicama, Amazon na tom tržištu zaostaje za konkurencijom poput Winga i Walmarta koji su već počeli sa svojim pilot-projektima te već neko vrijeme dostavljaju proizvode na određenim dijelovima SAD-a i Australije. Razlog zbog kojeg Amazon kasni s ovim projektom jest što žele razviti “kompleksniji servis dostave dronovima” te su tijekom prošlog desetljeća radili na sustavu navigacije koji bi trebao biti bolji od konkurencije, a dronovima će omogućiti bolje zaobilaženje statičnih i pokretnih objekata u zraku.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti