Padaju dronovi: Amazonova ideja o zračnoj dostavi ne odvija se po planu

Nakon što je Amazon dobio dozvolu za testiranje dostave putem dronova, palo je čak 8 letjelica, pri čemu je jedna izazvala i požar.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.03.2022. / 15:02

Amazon Prime Air (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Prošlo je skoro desetljeće od kada je Amazon najavio da razvijaju uslugu Prime Air. Riječ je o dostavi putem bespilotnih letjelica putem kojih bi se, na mjestima na kojima je to moguće, naručeni proizvodi mogli dostaviti zračnim putem u roku od samo pola sata od narudžbe. Te 2013., kada je servis predstavljen, u kompaniji su se nadali da bi prvi dronovi mogli krenuti s dostavama već 2015., no pokazalo se kako su ta očekivanja bila preoptimistična.

Slika nije dostupna Amazonov Prime Air odjel obavijen je potpunom tajnosti: Nikome ne govore gdje rade, predstavljaju se lažnim imenima i skrivaju adresu ureda

Ne samo da Amazonovi dronovi još ne dostavljaju proizvode naručene putem njihove stranice, već informacije koje su objavljene o testovima tih dronova ukazuju na to da smo još jako daleko od pokretanja Amazon Prime Air servisa.

Naime, te posljednje informacije govore kako su u posljednjih 13 mjeseci Amazonovi dronovi imali nesreću najmanje osam puta. U jednom takvom slučaju, nakon što su mu otkazali motori, dron je pao s visine od oko 50 metara na travu, nakon čega je izbio požar, a posljednji slučaj o kojem je objavila američka Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (FAA) datira s početka prošlog mjeseca.

Dozvolu za testiranje svojih dostavnih dronova Amazon je dobio tijekom 2020. godine, a prema ovim podacima, jasno je kako ne mogu biti zadovoljni s dosadašnjim rezultatima testiranja. Pozitivna točka ovog testiranje je da do sada, srećom, nitko nije nastradao u ovim padovima.

Slika nije dostupna Povijesni dan za Amazon: Nebo više nije granica

Glavni prioritet Prime Aira jest sigurnost. Provodimo kontinuirana testiranja s ciljem prikupljanja podataka kako bi kontinuirano poboljšali sigurnost i pouzdanost naših sustava i operacija, objavili su iz Amazona na upite novinara The Independenta te su posebno naglasili kako dronovi lete iznad tzv. sterilnih zona kako bi bili sigurni da u tim testiranjima nitko neće biti ozlijeđen.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti