Od narudžbe do dostave za manje od 3 minute: Googleov Wing najavio uzbudljive stvari za dostavu dronovima

Iz Winga su najavili kako će ovih dana broj njihovih dostava bespilotnim letjelicama premašiti 100 tisuća.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.08.2021. / 10:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Da dostava putem bespilotnih letjelica nije neka udaljena budućnost već realnost koja se već sada događa, možemo vidjeti na primjeru Googleove kompanije Wing. Testiranja svojih dronova počeli su prije više godina, a tijekom sljedećeg mjeseca navršit će se dvije godine od kad su dostavni servis bespilotnim letjelicama uveli u predio Logan u okolici Brisbanea. Dok su dostave na početku bile rijetke, tijekom posljednjih osam mjeseci zabilježeno je više od 50 tisuća dostava dronovima Winga. Samo u prvom tjednu kolovoza zabilježeno je oko 4500 dostava tako da je jasno da će ta brojka s vremenom samo rasti.

Slika nije dostupna Amazonov patent otkriva kako zamišljaju budućnost dostave

Pored Logana, Wing svoju uslugu testira i na još nekim područjima te bi ovih dana ukupan broj dosadašnjih dostava trebao doseći brojku od 100 tisuća. Dronovi su najčešće donosili - kavu. U posljednjih godinu dana stanovnici Logana naručili su više od 10 tisuća šalica kave, a često su naručivali i grickalice te pečenu piletinu pa je ovo mjesto prozvano glavni gradom dostavnih dronova na svijetu. Doseg dronova iznosi nešto manje od 10 km i mogu nositi pakete težine do 1,2 kg. Lete na visinama od oko 45 metara, a kada dođu na adresu spuste se na oko 7 metara i posebnim kabelom spuste paket.

Vrijeme koje je potrebno za dostavu na željenu adresu iznosi između 6 i 10 minuta, a najbrža dostava od narudžbe do dostave iznosile je samo - 2 minute i 47 sekundi.

Slika nije dostupna Google je zatražio dozvolu za testiranje dronova za gašenje požara

Iz Winga su poručili kako tijekom sljedećih mjeseci imaju neke uzbudljive najave koje uključuju nove gradove, nove partnere i nove tehnologije, a iako nisu potvrdili da će se proširiti na te gradove, spomenuli su New Orleans, Manchester i Firencu.

Izvor: Wing
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti