Da dostava putem bespilotnih letjelica nije neka udaljena budućnost već realnost koja se već sada događa, možemo vidjeti na primjeru Googleove kompanije Wing. Testiranja svojih dronova počeli su prije više godina, a tijekom sljedećeg mjeseca navršit će se dvije godine od kad su dostavni servis bespilotnim letjelicama uveli u predio Logan u okolici Brisbanea. Dok su dostave na početku bile rijetke, tijekom posljednjih osam mjeseci zabilježeno je više od 50 tisuća dostava dronovima Winga. Samo u prvom tjednu kolovoza zabilježeno je oko 4500 dostava tako da je jasno da će ta brojka s vremenom samo rasti.

Pored Logana, Wing svoju uslugu testira i na još nekim područjima te bi ovih dana ukupan broj dosadašnjih dostava trebao doseći brojku od 100 tisuća. Dronovi su najčešće donosili - kavu. U posljednjih godinu dana stanovnici Logana naručili su više od 10 tisuća šalica kave, a često su naručivali i grickalice te pečenu piletinu pa je ovo mjesto prozvano glavni gradom dostavnih dronova na svijetu. Doseg dronova iznosi nešto manje od 10 km i mogu nositi pakete težine do 1,2 kg. Lete na visinama od oko 45 metara, a kada dođu na adresu spuste se na oko 7 metara i posebnim kabelom spuste paket.

Vrijeme koje je potrebno za dostavu na željenu adresu iznosi između 6 i 10 minuta, a najbrža dostava od narudžbe do dostave iznosile je samo - 2 minute i 47 sekundi.

Iz Winga su poručili kako tijekom sljedećih mjeseci imaju neke uzbudljive najave koje uključuju nove gradove, nove partnere i nove tehnologije, a iako nisu potvrdili da će se proširiti na te gradove, spomenuli su New Orleans, Manchester i Firencu.

Izvor: Wing
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju