Amazonov patent otkriva kako zamišljaju budućnost dostave

Kombinacija dostavnih kamiona ili kombija u kojima su smješteni dronovi koji će naručene predmete odnijeti na željenu adresu mogao bi biti jedan od načina dostave za nekoliko godina.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.07.2021. / 07:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Amazon već godinama pokušava pronaći načine kako bi što brže i učinkovitije korisnicima dostavio proizvode koje kupe putem njihove stranice. Testiraju tako dostavu putem bespilotnih letjelica, dostavu proizvoda u garažu pa čak i u prtljažnik automobila, a jedan od patenata koji su prijavili pokazuje zanimljiv koncept u kojem kombiniraju dostavu putem kamiona i dronova.

Slika nije dostupna Uništavao je konkurenciju, a radnike tretirao kao robote: Jeff Bezos napušta kormilo Amazona

Prema tom patentu, u dostavnom centru u primarno vozilo, odnosno kombi, kamion ili slično dostavno vozilo postavili bi se predmeti za dostavu, ali i sekundarna vozila. Takva vozila mogu biti, dakle, dronovi, ali i mali dostavni roboti i slična vozila koja će, nakon što kamion stigne na određeno mjesto, dovršiti dostavu, odnosno predmete odnijeti pred vrata osoba koje su ih naručile. Vozač tako ne treba uopće napuštati vozilo i tražiti parking, već samo treba u vozilu pričekati koju minutu dok se dron vrati s misije dostave i onda može nastaviti dalje.

Prema patentu, sami dronovi ne bi trebali imati vlastite senzore, kamere i slično, već bi ih navodila tehnologija iz dostavnog kombija ili kamiona. Oni bi bili opremljeni uređajima poput kamera, LiDAR-a, radara i drugih senzora te sa softverom koji bi izračunavao najbolji put za dronove od mjesta parkinga do adrese za dostavu. Te upute onda bi samo bežično poslali bespilotnoj letjelici, a na isti način bi se dron vratio do dostavnog vozila.

Amazonovi uređaji (Foto: AFP) Amazon dobio odobrenje za korištenje radara u spavaćim sobama

S obzirom na to da automobilska industrija ide u smjeru autonomije, takvim dostavnim vozilima možda uopće neće upravljati ljudi, već softver tako da bi se cjelokupan proces dostave - od vožnje kamiona do leta dronom i isporuke naručenih predmeta na kućnu adresu, mogao odvijati bez prisustva ljudi.

Hoće li Amazon jednom krenuti s realizacijom ovog patenta nije poznato, no jasno je kako će nastaviti s ulaganjem u istraživanje i razvoj novih načina dostave te da će se u budućnosti snažno fokusirati i na dostavu bespilotnim letjelicama.

Izvor: New Atlas
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti