Amazon dobio odobrenje za korištenje radara u spavaćim sobama

Amazon je dobio dozvolu za uređaj opremljen radarom koji je namijenjen korištenju u spavaćim sobama korisnika.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.07.2021. / 12:10

Amazonovi uređaji (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Iako pametni telefoni i nosivi uređaji već prate svaki naš korak, sve što radimo, kada i koliko vježbamo i kako spavamo, tehnološke kompanije vjeruju da nam treba još gadgeta i uređaja koji će te podatke pratiti i mjeriti još preciznije. Tako je Google nedavno predstavio novu generaciju svog pametnog ekrana Nest Hub koji dolazi s radarom koji cijelu noć prati i analizira osobe i svaki njihov pokret dok spavaju - da li se okreću u snu, pomicanje prsa tijekom disanja, a mikrofon bilježi i uređaj analizira disanje i kašljanje.

Slika nije dostupna Amazon predstavio kućni dron: Dok vas nema doma, letjet će po kući, paziti jeste li ugasili peglu i zatvorili prozor

Slične planove imaju i u Amazonu te je kompanije zatražila, a prošlog tjedna je od Federalne komunikacijske komisije i dobila dozvolu za postavljanje uređaja s radarom u spavaću sobu. Amazonov uređaj s tom tehnologijom korisnici bi trebali postaviti blizu kreveta, a radar bi “pratio pokrete u 3D prostoru”, odnosno radar bi bilježio, a tehnologija analizirala sve pokrete i na temelju svih informacija dobili bi informacije o kvaliteti spavanja i sna. Time bi se, kako su to naglasili iz Amazona - poboljšala svijest i upravljanje higijenom spavanja, što bi moglo donijeti velike zdravstvene prednosti brojnim Amerikancima.

Dakle, ako želite bolje spavati, odnosno kako su to u Amazonu sročili - imati bolju higijenu spavanja, sve što trebate napraviti jest staviti Amazonov radar u svoju sobu. Osim za praćenje spavanja, radar bi mogao imati još jednu ulogu - omogućiti upravljanje uređajima bez dodira te bi se samo s određenim pokretima, mahanjem ruku i slično aktivirale određene opcije na pametnom ekranu.

Amazonovi nosivi uređaji Novi Amazonovi uređaji donose Alexu u vaše uho, ali i na prst

Kakvi su njihovi konkretni planovi, trebali bi saznati tijekom sljedećih mjeseci, no nije teško pretpostaviti da bi mogli predstaviti uređaj iz serije pametnih zvučnika ili pametnih ekrana koji će biti opremljen radarom i, naravno, glasovnom asistenticom Alexom.

Izvor: Gizmodo

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti