Google je zatražio dozvolu za testiranje dronova za gašenje požara

Iz Googlea su naknadno objavili da su promijenili planove te trenutačno ipak neće krenuti s testiranjima, no postalo je jasno kako su vatrogasni dronovi jedno od njihovih područja interesa.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.02.2021. / 08:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sve smo bliže vremenu u kojem će poštare u plavim odijelima na motorima ili na biciklima zamijeniti bespilotne letjelice. To možda neće biti tijekom sljedećih nekoliko godina, no dugoročno i s daljnjim napretkom tehnologijom i promjenom regulative, bespilotne letjelice trebale bi postati dostavljači koji će nam donositi sve, od poštanskih paketa do pizza. To je samo jedan od načina na koje će se dronovi koristiti u budućnosti, a ekipa iz Googlea (čiji odjel Wing u SAD-u testira dostavne dronove) pokrenula je projekt s ciljem korištenja bespilotnih letjelica u - gašenju požara.

Slika nije dostupna Britanci će stabla na teško pristupačnim područjima saditi pomoću - dronova

Tako je nedavno otkriveno da je američka kompanija, odnosno njen odjel koji se bavi istraživanjem klime i energije, zatražila od Federalne zrakoplovne administracije dozvolu za testiranje vatrogasnih dronova. Dozvola je zatražena za testiranje na privatnom posjedu u Firebaughu u Kaliforniji, korištenjem bespilotne letjelice HSE-UAV M8A Pro. Ta vrsta drona već se koristi za špricanje kemikalija i pesticida po usjevima tako da se njeni spremnici, umjesto kemikalijama, mogu napuniti vodom koja bi se ispuštala iznad opožarenog područja.

Naravno, te su informacije odmah pokrenule lavinu glasina o Googleovom projektu vatrogasnih dronova, no nažalost na takve ćemo letjelice ipak morati pričekati još neko vrijeme. Naime, iz Googlea kažu kako su se planovi promijenili te je taj projekt na čekanju, odnosno u ovom trenutku ipak neće krenuti s testiranjima.

Wing Google oštro kritizirao nova pravila: Amerikanci “ne smiju prihvatiti” nadzor na nebu

S obzirom na to da su posljednjih godina požari opustošili brojne zemlje - od Australije do SAD-a, a velikih problema s vatrenim stihijama imali smo i na Jadranu, jasno je koliko bi dodatna pomoć iz zraka dobro došla. Npr. dronovi koji bi bili postavljeni na nekakvim strateškim mjestima mogli bi, pogotovo na nepristupačnim mjestima, reagirati brže od vatrogasaca i krenuti s brzim gašenjem požara. Naravno, bespilotne letjelice kakve se danas koriste imaju velika ograničenja - ne mogu nositi puno tereta/vode te je vrijeme zadržavanja u zraku kratko, no s daljnjim napretkom tehnologije očekujemo i veći doseg i nosivost, što će itekako pomoći da jednom dronovi postanu učinkovit vatrogasni alat.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti