Britanci će stabla na teško pristupačnim područjima saditi pomoću - dronova

Najveći broj stabala ipak će se saditi ručno, a dronovi će se koristiti na teško pristupačnim područjima.

Hina | 18.01.2021. / 13:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Bespilotne letjelice koristit će se za sadnju drveća i obnovu šuma na strmim stjenovitim padinama Nacionalnog parka Peak District u središnjoj Engleskoj u sklopu eksperimentalnog projekta vrijednog pet milijuna funta.

Svrha projekta, koji je pokrenula organizacija 'Natural England' je pokušati spasiti izumiranje stabala jasena koje u nacionalnom parku napada opasna gljivična infekcija, prenosi BBC.

Joe Alsop iz Natural Englanda kaže da na toj lokaciji dosad nisu prakticirali sadnju uz pomoć dronova.

Projektom će biti obuhvaćeno nekoliko šumskih područja, a planira se sadnja oko 200.000 stabala, koja bi trebala biti dovršena tijekom sljedećih pet godina, rekao je Alsop, viši upravitelj Nacionalnog rezervata Derbyshire Dales.

Najveći broj stabala ipak će se saditi ručno, a dronovi će se koristiti na teško pristupačnim područjima.

Alsop je pojasnio da će posebno prilagođene bespilotne letjelice nositi sjemenke stabala zapakirane u male kuglice gnojiva te će ih ispuštati na mjesta određena za sadnju.

Vjerojatno ćemo postupak isprobati na različitim lokacijama, a ovakva vrsta sadnje uistinu će biti izazovna, rekao je, dodajući da je korištenje dronova u ovom slučaju "eksperimentalno" te da se još "ne zna u kolikoj će mjeri biti učinkovito".

Podsjetio je da su bespilotne letjelice za sadnju drveća korištene u nekim drugim dijelovima Velike Britanije.

Iz organizacije Natural England potvrdili su da su šume u Peak Districtu teško pogođene gljivičnom infekcijom te dodaju da ne kane lako odustati od sadnje jasenova i da će u svakom slučaju pronaći one vrste stabala koje su otporne na tu bolest.

Ističu da odumiranje jasena u tom području ugrožava i životinjski svijet koji nastanjuje šumu, od rijetkih insekata i leptira do ptica.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti